49 - Hans' trompetcd's
Hoofdstuk 49 - Paragraaf 4
49. Hans' trompetcd's

49.4 Background xMAScd.

De ROMANTIC X MAS TRUMPETS IMPROVISATION CD VAN 49.3 HEEFT EEN VERHAAL.

Wij, broer Geerth en ik, namen hem op na één uurtje voorbereiding om wat te wennen aan elkaars idioom.
Er is geen noot muziek op papier aan te pas gekomen. Wel kenden wij beiden de melodiečn. Natuurlijk van vroeger.

In de studio´s van Renger Koning in Groningen vonden de opnames plaats , 2 weken voor kerst 2010. De opnamens hebben in totaal zo´n 5 uren gekost. Renger Koning, een fenomenale opnameleider, coachte het geheel. Hij is zelf componist, arrangeur en musicus en voelde de sfeer, welke wij beoogden, direct aan. Ik ben hem erg dankbaar, als was het alleen maar voor zijn live arreslee twinkel belletjes op I´m dreaming. Een dromerige CD , Romantisch en Melancholiek op en top.

De CD is deels opgenomen met een Hub van Laar Bugel goldplated bugel gecombineerd met grote , zeer gedateerde naamloze corhoornmondstukken. Dit om de Midwinterhoorn/ sound te krijgen. Ik ken geen andere bugel als die van HUB waarop deze sound. En ik testte alle grote merken ervoor .

Als u nog van die oude corhoornmondstukken heeft liggen, bel of mail mij a.u.b.
Het andere deel blies ik op een oude matverzilverde 50 jaar oude Conn Victor C trompet M.B. die ik nog kreeg van mijn oude leermeester Jelle Kuipers)(+)van het toenmalige Frysk Orkest het latere NNO. Indien één van de lezers een dergelijke trompet heeft en wellicht wil verkopen?

Het mondstuk is een 1 Helios 144 Giddings&Webster Titanium een op een Schilke 24 gebaseerd mondstuk. Het grootste tp mondstuk ter wereld, custombuild door G&W. Via Music All In Noordwijk bemachtigd. Extreem grote rim 25 mm, X diepe cup, Xtra smalle boring voor xtra venturi en Xtra grote backbore.

De trompet die o.a. werd gebruikt voor o.a. Kumbaya, Have Yourself a Merry Merry Christmas, In The Little Town from King David’ wordt hier en daar gebruikt met dempers, zoals je duidelijk kunt horen in Kumbaya. In mijn optiek en gehoor voor dit doel verreweg de beste trompet die het meeste naar de adem luistert.
De werkwijze was erg onconventioneel, ofwel ik begon met een inleiding naar een melodie, ofwel Geerth deed dat.

Ik luisterde naar het fluwelen accoorden tapijt wat hij neerlegde en klom vervolgens daarmee de melodie in. Soms fluisterend zoals in O Kindeke Klein, Geen Wiegje als Rustplaats, maar soms krachtig en uitbundig, spetterend zoals op Kumbaya.

Lees ook 46.1 de recensies van sommige grootheden, zoals Freddy Grin, Ralph Henssen en Hub van Laar zelf.


49.4 Background xMAScd.