29 - Pseudoradiculaire klachten
Hoofdstuk 29 - Paragraaf 1
29. Pseudoradiculaire klachten

29.1 Pseudoradiculaire klachten

Talloze muzikanten, niet alleen blazers, hebben regelmatig last van klachten vooral in het bovenlichaam en de rug. Dat komt omdat men langdurige een instrument moet tillen of zoals bij toetsen, drum/ en slagwerk de handen en armen zeer intensief moet gebruiken. Dit in een hoge vorm van concentratie, snelheid en precisie in bewegen in een steeds terugkerende regelmaat.

Myofasciale Syndromen RSI
Namen als RSI, hetgeen ‘Repetitive Strain Injury’ betekent, fibromyalgie, weke delen reuma, moyfasciale pijn passeren de revue.
Myo = spier
Fascie = de bindweefselhoes van de spier

Essentieel punt is dat de klachten bij blazers (en PC gebruikers) veelal centraal worden opgewekt aan de achterkant van de nek, door de aanhechting daarvan de antizwaartekracht spieren waarmee men het instrument moet tillen en/of bespelen.

Zuurstoftekort
Door de chronische spanning in dit gebied wordt de bloedcirculatie, arterieel zowel als veneus, gestagneerd. Vooral de toevoer van zuurstof wordt door overprikkeling van het orthosympatische systeem gestagneerd.

Satellietklachten
Geleidelijk breiden de klachten zich uit omdat ook het zenuwstelsel via de plexus brachialis (nek/schouder/armzenuw-netwerk) erbij wordt betrokken en ook elders, meer perifeer, de klachten toenemen. Men noemt dit deels ‘satellietklachten’. Satellietklachten kunnen in ALLE weefselstructuren voor komen. Zo kan een kaakabces galblaasklachten combineren.

Mw. Dr. Travell (+)
Van de uitgever Churchill Livingstone (Elsevier) kregen wij de toestemming om de plaatjes en teksten van Mw. Dr. Travell uit het Textbook of Pain, geredigeerd door Profs. Dr. Melzack & Wall, te gebruiken. Zie ‘RSI Bridge Exercises’.

Radiculair = met zenuwwortelprikkeling zoals bijvoorbeeld bij een inklemming van een uittredende zenuw zoals bij een hernia. Zie ‘rugklachten’ in Hoofdstuk 19.

Entrapments
Pseudoradiculair betekent: er is wel sprake van uitstralende pijn maar deze is niet afkomstig van zenuw wortelinklemming maar door inklemming, entrapment, van meer perifere zenuwen en bloedvaten. Het betreft dan een deel van een spier, een spierbundeldeel van een spier dat zich heeft verkort. Dit gebeurt door een hogere spanning, tonus, van dat deel als dat van het omringende spierweefsel.

Palperen bij beweging
Rond de plaats van de inklemming, die we ‘Triggerpoint’ noemen en in het verzorgingsgebied van zenuw en bloedvat, kunnen we dus klachten vinden, zowel plaatselijk als op afstand, zelfs op verre afstand. De Triggerpoints en hun plaatsen vertonen grote overeenkomst (80%) met acupunctuurpunten. Ze bevinden zich altijd en bij iedereen op dezelfde plaatsen. Een getrainde therapeut kan ze moeiteloos vinden mits deze ze opzoekt terwijl de spier onder spanning staat en in feite gerekt wordt. Palperen (voelend zoeken met de vingertoppen) bij bewegen.

Door de verhoogde rekdruk komen de Triggerpoints als het ware aan de oppervlakte en kan men ze makkelijk waarnemen, oppervlakkig zowel als diep. Doet men dit onder spanning brengen niet dan kan men de meeste van de pijnpunten NIET vinden. Hierdoor loopt de blazer de kans soms jaren met de klachten door te lopen terwijl ze makkelijk gevonden hadden kunnen worden.


29.1 Pseudoradiculaire klachten