35 - Non buzz embouchure
Hoofdstuk 35 - Paragraaf 1
35. Non buzz embouchure

35.1 Non buzz embouchure

Inleiding

Recent onderging ik een operatieve behandeling van een ontstoken wortelpunt in de bovenkaak. Element 4 van linksboven. Apexresectie derhalve. De punt eindigt direct tegen een neusbijholte aan en daar was bij mij een opening ontstaan tussen mond- en neusbijholte, als gevolg van de ingreep. De kaakchirurg zei direct dat ik een week niet mocht spelen omdat anders de lucht vanuit de mondholte in de neusbijholte kon stromen, met kans op infectie. En..dat vlak voor een paar belangrijke concerten en clinics!Non Buzz zorgt voor extreem goede doorbloeding van de mond.

 • Boekje om te downloaden - Klik hier om te downloaden  • Non Buzz en Push & Press zijn door mij ontwikkeld mede op basis van de Muscle Setting Exercises of Muscle –Drill Exercises uit de weergaloze oefentherapieën van Dr. Kabat de zogenaamde P.N.F. method, Proprioceptive Neuromuscular Facilitation Method, waarin ik 18 jaar heb lesgegeven aan de Academie voor Fysiotherapie van de N.H.L. Leeuwarden.

  PNF is volledig gestoeld op de ontwikkeling van het zenuwstelsel, van archi-, via paleo-, naar neonniveau ontwikkeling. Evolutionair en phylogenetisch volledig onderbouwd en gezien de recente stand van de ontwikkeling van neurowetenschappen volledig bij de tijd en actueler dan ooit In 1956 © uitgegeven door Harper & Row Publishers. Heruitgave 1968. De Tijdstroom, waar ik enkele boeken uitbracht, onder andere Blockpoint Relock 52, gaf de boeken uit. Gedurfd maar met visie. ISBN 90 6087 55 2.Kabat is later beschreven door Margaret Knott en Dorothy Voss, die de methode meer dan goed beheersten

  Van het bestuur van de NHL heb ik destijds, bij mijn vrijwillige afscheid, een schriftelijke dankzegging (die ik goed bewaard heb) vooral voor alles wat ik vooral voor de studenten heb gedaan. Door mijn, toen al, uitermate onafhankelijke meningen en vooruitstrevendheid waren de directie en collega’s meestal niet blij met mij. Hierin zie ik een duidelijke vergelijking met Prof. Dr. De Tomatis (+), lang verguisd en door collega’s gehaat, maar later door de Franse Regering in het wetenschappelijk erkenningszadel gezet en nu wereldberoemd. Zie 16.4.

  PNF: De methode is ontwikkeld voor en bij spierkrachtverlies, verlammingen dus ook, hersenletsel, - en ontwikkelingsmotorische training voor zuigelingen en baby’s. Maar ook dwarslaesie patiënten kunnen er veel uit putten.

  De muscle drill, statische aanspanningen, hier met weerstand van het mondstuk, maar het zou ook gewoon met een door duim en wijsvinger gevormde (mondstuk-) ring, is even eenvoudig als effectief.

  Zie voor meer uitleg 35.2


  Wat te doen om embouchurebehoud en zelfs versterking te krijgen terwijl je niet blaast?
  De oplossing: Non-buzz embouchure reïnforcement push&press method. Kortweg: P&P.
  Illustratie NON BUZZ©

  Adem vooral door de neus, steeds diep uitademen .
  Het mondstuk voorzichtig maar krachtig tegen je lippen aandrukken en duwen, ook met zachte maar intensieve stootjes. Die druk moet je krachtig tegen gaan met je gezichts- en mondspieren.  NON BUZZ basmondstuk.  Eerst onderkaak naar voren, mondhoeken omlaag en dan beginnen.  Ook rond de mond NON BUZZ.  Blazen met bolle kin, mondhoeken omlaag, onderkaak naar voren, mondstuk 3/5e op de onderkaak.Ook waldhoornspelers. 1/2-bovenkaak/half onderkaak is ook toegestaan.  Ook NON BUZZ met het instrument. Afwisselen met NOISELESS BUZZ en gewoon spelen.


  LIPMASSAGE BRASSPLAYERS / VIBRASS WERKT NIET
  Je masseert als het ware de mondspieren terwijl die zich isometrische en isotonisch aanspannen , dus in dezelfde stand maar met dezelfde grote kracht, en dus tegendruk geven aan het handgestuurde mondstuk.
  Onderkaak goed naar voren houden. Mondhoeken omlaag. Lippen dik en hard maken naar het centrum toe. Tuiten mag ook.
  NON BUZZ kan het spelen en trainen langdurig vervangen maar is een krachtig hulpmiddel om de mondspieren zeer sterk te maken. Hierdoor kun je al gauw veel hoger spelen en het langer volhouden. Ook blessures kun je ermee bestrijden.
  Op reis een schitterend en eenvoudig hulpmiddel.

  Neem verschillende soorten mondstukken hiervoor. Vooral BASMONDSTUKKEN.

  Wissel NON BUZZ af met NOISELESS BUZZ 1.1 en 2.6


  35.1 Non buzz embouchure