21 - Buikpijn
Hoofdstuk 21 - Paragraaf 1
21. Buikpijn

21.1 Buikpijn inleiding

Elke muzikant heeft wel een last van buikpijn. Meestal door verkeerd eten. Het verkeerde voedsel zal het lichaam eerst moeten hebben verlaten. Daarna duurt het altijd nog enige tijd, al dan niet met het gebruik van pilletjes of drankjes, dat het afzakt. Druk op de buik, door het blazen, vergroot de klachten. Wees daarom voor repetities en concerten extra voorzichtig met wat je eet: geen extreme pittige sauzen en toevoeging van kruiden. Vermijd vet.

Volg het The Horn dieet
In combinatie met elke dag een halfuur intensief bewegen, het The Horn dieet: 70% gekleurde groenten, de rest (25%) verdelen over koolhydraten, eiwitten en het minst, vetten etc. Pas dit toe in ALLE hapjes. Voor suikerpatienten en hoge bloeddrukklanten vaak een sterk genezend effect voortbrengend. Smeer geen boter op je brood, vermijd jam etc. Repen en candybars verre van je houden. Neem de dag van het concert en de dag daarvoor extra veel koolhydraten bv in pasta's, rijstmaaltijden etc. Vermijd dan varkensvlees in de dagen voor het concert i.v.m. mogelijk optredende lipklachten aan de huid.

Buikpijnen zijn verradelijk en kondigen zich laat aan. Voordat een orgaanfunctie~stoornis zich aandient is er vaak elders pijn opgetreden. De eerder genoemde referred pain (of afgeleide pijn, die zich in het zenuwgebied, maar ook vaak elders aandient.Voorbeeld: kaakpijn aan de zijkant van het gezicht door galblaasaandoeningen. Pijn onder de knieschijf bij maagklachten!). De reden van de pijn op afstand is dat de ziekteprikkel van het orgaan eerst naar het ruggenmerg wordt verzonden en vandaar naar elders, vaak een zwakke plek die vaker klachten geeft, maar op zichzelf gezond is.


21.1 Buikpijn inleiding