39 - Hulpmiddelen
Hoofdstuk 39 - Paragraaf 1
39. Hulpmiddelen

39.1 The Horn Wristlet

Support hulpmiddelen voor muziekinstrumenten.
ORTHIN Ortheses for Music Instruments.Op de foto ziet u de ‘The Horn Wristlet’, een polssteuntje die een simpel en fabelachtig effect geeft. Zoals elke hoornist weet, en vooral de beginnende hoornist, is het met de linkerhand bespelen van de kleppen moeilijk. Vooral als je rechtshandig bent.

Pols- en elleboogklachten
Voor hoornisten met pols- en elleboogklachten is de Wristlet een uitkomst. De oplossing is even simpel als doeltreffend. Door de pols te ondersteunen in een lichte strekstand (dorsaalflexie) en die stand eenvoudig stevig te fixeren met klittenbandjes schakel je de strekspieren grotendeels uit waardoor de motore hersenschors zich veel beter kan richten op de buigfunctie die nodig is om de kleppen in te drukken.

Ik heb dat zelf 2 jaar getest tijdens het aanleren van het hoornspelen. Het klinkt misschien arrogant, maar ik kan alle hoornconcerten van Mozart spelen. Door regelmatig de Wristlet om te doen, leer je veel makkelijker met de linkerhand te spelen. De remmende functie van de strekspieren en pezen wordt voor een groot deel uitgeschakeld. Lees ook eerder op de site de achtergronden in hoofdstuk 18.

Natuurlijk heb je de strekkers nodig om de vingers weer omhoog te bewegen. Maar het eerste strektraject wordt overbodig gemaakt omdat de pols al in strekstand staat.

Voor leerlingen die rechtshandig zijn, maar ook bij de linkshandigen, treedt de vermoeidheid veel later op.

Carpaaltunnelsyndroom
Tennisarm

Voor blazers die overbelast zijn, en die zijn er genoeg, is de Wristlet natuurlijk een uitkomst. Het beste is om je een Wristlet aan te laten meten. Het bedrijf waar ik de testen mee doe en die ze fantastisch maakt is Orthin in Drachten. Aan de Dr. M. L. Kingsingel 1, tel: 0512 584999. www.orthin.nl en info@orthin.nl. Vraag naar Marion Wieringa, directeur, Douwe van Beets manager en Karel Wilbrink, de bouwer. Een creatieve orthopedische instrumentmakerij die precies en direct begrijpt wat de bedoeling is.

De Wristlet moet wel precies passen, anders krijg je geschuif en gedoe wat je van het hoornspel afleidt. Hij is leverbaar in superlichte kunststof, enigszins elastisch en vervormbaar, in alle kleuren en voor kinderen attractief om te dragen. Je legt hem aan in luttele seconden en kunt hem ‘du moment’ afdoen.

Andere instrumenten
Het bijzondere van de Wristlet is, daar hij eerst ontwikkeld is voor de waldhoorn, hij ook voor de andere hand gemaakt kan worden, zodat je dezelfde problemen aan de rechteronderarm, ook kunt oplossen. Zie de foto's.

Clarinet en overige woodwinds
In principe kun je de Wristlet ook gebruiken voor alle woodwinds inclusief saxofoon. Maar dan moet er wel een aparte afdruk worden gemaakt in de betreffende speelstand,omdat spaakbeen en ellepijp ten opzichte van elkaar worden gedraaid en de pols anders staat. Ook moeten er geen drukkende belemmeringen op de pezen zijn.

Kracht ontwikkelen voor het hoornembouchure
Om kracht te ontwikkelen voor het hoornembouchure trainde en train ik nog steeds met het hoornmondstuk op de Eb cornet met de linkerhand. Eveneens vaak met behulp van de Wristlet. Ik hang het instrument dan op in de The Horn Elevator. Hierdoor krijg je de perfecte Balanced Embouchure. Zie hoofdstuk 39.2.


39.1 The Horn Wristlet