4 - De clinic
Hoofdstuk 4 - Paragraaf 1
4. De clinic

4.1 De clinic

Praktische clinics

Een clinic is een demonstratie of klinische les. Mijn clinics zijn echter geen droge verhandelingen, maar volledig gestoeld op de praktijk en gevuld met praktijkoefeningen. Het aantal deelnemers wisselt. De beste samenstelling is een groep zo groot als een band of orkest, dus bestaande uit ongeveer dertig personen.

De procedure werkt als volgt:

Drukgestuurde Luchtstroom Beheersing (Compressed Guiding Airstream Control)©
Ik leg de Drukgestuurde Luchtstroom Beheersing (DLB) per onderdeel uit en herhaal deze onderdelen tijdens de clinic een aantal keer, steeds gestoeld op en in combinatie met het vorige onderwerp.


Ill. 1. De houding.

Hierbij komt aan de orde in welke staande of zittende houding de lichaamsholtes in de optimale positie komen en op welke wijze de deelnemende spieren in interactie en samenwerking met elkaar het beste kunnen werken en de meeste kracht geven. Het gaat er immers om de fietspomp, die het ademhalingsstelsel in feite is, efficiŽnt te besturen. De stand van de voeten is al van groot belang: Staan ze naar binnen, naar buiten of recht naar voren? Sta je meer op de voorvoet of juist op de hiel? Tijdens de DLB clinic laat ik de deelnemers luisteren naar het verschil in klank en leg ik uit hoe dat verschil ontstaat. De deelnemers gaan dit zelf ook voelen, en horen natuurlijk.


Ill. 2. Zo moet het niet.


4.1 De clinic