22 - Longen & Luchtwegen
Hoofdstuk 22 - Paragraaf 1
22. Longen & Luchtwegen

22.1 Longen inleiding

Voor ons blazers zijn de longen onmisbaar, goede longen, gezonde longen. Zonder obstructies. Roken is funest. Vaak klagen oudere blazers over hun longen, ze hebben dan last van COPD, chronic obstructive pulmunal disease. In veel gevallen zijn nicotunezuren de oorzaak, Door het roken worden de longblaasjes aangetast en wordt het gasuitwisselend oppervlak aanzienlijk gereduceerd.

Ook word de kwaliteit van het longweefsel dermate aangetast dat diffusie van gassen steeds moeilijker wordt. Longemfyseem ligt op de loer en door de verslechterde zuurstofopname~capaciteit gaat het hart noodgedwongen meer en krachtiger contracties doen om de zuurstof toch op de goede plekken te krijgen.
Hartdecompensatie kan het gevolg zijn. Allemaal erg naar. Dus blazers, rook niet.

Maar je kunt ook een aangeboren COPD krijgen. Op zich is het blazen een zeer gezonde bezigheid die je, zo blijkt, tot zeer hoge leeftijd kunt volhouden. Blazers van 90 zijn geen uitzondering en in Amerika heb je in het verleden en nog wel, beroemde (oude stijl en jazz) blazers. Door het blazen wordt de ademfunctie op zich verbeterd, doordat bijvoorbeeld ademspieren sterker worden.

Op zich heb je voor blazen niet veel lucht nodig, het geluid wordt opgewekt door trillingen van de lippen. De juiste trillingsfrequentie moet overeenkomen met de staande golven die van nature in het instrument aanwezig zijn, that's all.
Om de lippen te laten trillen is lucht nodig, dat wel. Wees er dus zuinig op.


Klik op het plaatje om te vergroten


22.1 Longen inleiding