58 - Doping en voeding
Hoofdstuk 58 - Paragraaf 1
58. Doping en voeding

58.1 Beta blockers

Voeding voor musici en dansers: zie 13.5.
Om een topprestatie te leveren moet je lichamelijk in goede , of liever, topconditie zijn .
Voor blazers ontwikkelde ik de lenigheids- en krachtoefeningen oefeningen op : 6.3, 8.3, 8.6, 38, 48, 55.2, 55.3 en 55.4.

Musici en dan vooral de koperblazers en dansers kunnen helaas niet altijd zonder hulpmiddelen. Ik richt mij nu specifiek tot de koperblazers.
CYLINDRISCHE INSTRUMENTEN
De blazers die het meeste kracht nodig hebben in hun embouchure zijn de blazers op de cylindrische instrumenten. Ik spreek hier dan, de andere instrumentbespelers niets ten nadele hierover, voor de bastrombône, tenortrombône en hogere (kleinere) trombônes, bugel, Eb cornet, Bb cornet en verder alle trompetten en natuurlijk vooral de trompetten in de’ high blow’ (haha) sfeer en de piccolotrompetten.
Maar iedereen is vanzelfsprekend vrij om te drinken , slikken en roken wat zij of hij wil.

Een ander verhaal zijn anabole steroïden , testosteronprodukten , beta blockers, voedingssupplementen, energy drinks, drugs.
Verleidelijk zijn de directe suikers, die geven direct kracht maar geven ook het snelst de SUGAR K.O.Als de suikervoorraad in het bloed is opgebruikt krijg je de z.g.a.n.hongerklap of SUGAR K.O. De embouchure stort in feite per acuut in, en je gaat weer slikken!!
Directe suikers niet nemen
Vlak voor een concert of concours suikers eten in bv de vorm van druivensuiker of het drinken van sterk suikerhoudende dranken kun je wel een keer doen maar is bij blijvend herhaald gebruik riskant met het oog op het ontwikkelen van suikerziekte. Door suikerziekte kan uiteindelijk het hele fysieke bouwwerk als een kaartenhuis in elkaar storten: nieren, hart en vaten, ogen, longen zijn respectievelijk aan de beurt in verval. Zie ook 19.15
Beter is een paar dagen van te voren beginnen met een sterk eiwithoudend(50%) dieet ,samen met een (indirecte)koolhydratenrijke(25%) maaltijd met veel gekleurde groenten/vezels(20%). Zie ook orthomoleculaire voeding en sport.
ANABOLE STEROIDEN EN TESTOSTERON AFWIJZEN
Direct van de hand wijs ik voor ons blazers de anabole steroïden en testosteron-achtige produkten. Weliswaar zal de spierkracht, ook aan het hoofd en mond, toenemen, maar de bijwerkingen zijn legendarisch. Hormonale afwijkingen, vervormen van de geslachtsstructuren, hart- en vaatziekten, om over psychosociale afwijkingen maar te zwijgen. Ik heb wel eens een anabolenslikker van 22 jaar zijn moeder onverwacht zien aftuigen. Omdat ze niet wist waar de pillen lagen!!
Beta Blockers slikt men, net als andere drugs overigens, om (podium) angst tegen te gaan. En daarvan wordt (te) veel gebruik van gemaakt; gebruikt vaak na gesprekken bij verjaardagen, partijtjes maar ook onderlinge gesprekken in onderwijsinstituten, bij orkesten en ensembles. Valium is dan beter of andere onschuldige tranquillizers.
Beta Blockers zijn een gevaar voor je gezondheid. Ze blokkeren de fysieke effecten van je eigen vlucht en vecht eigenschappen van het autonome zenuwstelsel.
Podiumangst is wijd verspreid, zie ook hoofdstuk 19.10 en 20. Men neemt niet zelden de toevlucht tot alcohol, roken (van joints) en zwaardere middelen zoals B Blockers .
Helaas zijn deze laatsten geen rustgevers of sedatieven en nemen de angst niet weg,
In het lichaam bevinden zich op vele plaatsen Beta receptoren zoals in hart, longen, slagaderen, hersenen, baarmoeder etc.
Door Beta Blockers te nemen beïnvloed je en rem je de binding van norepinephrine aan de receptoren, welke laatsten de flight& fight reacties veroorzaken van het autonome zenuwstelsel.
Autonome zenuwstel : Dit autonome stelsel bestaat uit een para- en een orthosympatisch systeem. In je armen of benen en de lippen bevinden zich geen parasympatische structuren!!!!!
Het is dus een automatisch werkend systeem dat in feite door de psyche wordt aangestuurd en is in principe, vandaar de naam autonoom, niet door onszelf beïnvloedbaar. Het werkt automatisch.
Kortweg gezegd: de orthosympaticus stimuleert de vechtreactie: spieren, hart en hersenen worden superactief. De parasympaticus is meer bedoeld om spijsvertering en rust te bevorderen. De beta blocker remt dus het orthosympatische systeem, grofweg gezegd.
Stress stimuleert de Orthosympaticus. Nodig bij actie.
BB’s remmen de orthosympaticus!

Beta Blockers werken binnen één tot anderhalf uur en stellen de musicus dus in staat de performance af te werken met minder invloed van het autonome zenuwstelsel en dus ook zonder sterke fight& flight symptomen.
Nadelige effecten van het gebruik van de BB’s:
Afnemende hartritmefrequentie
Minder bloed naar de lippen etc. DUS MINDER KRACHT.
Afnemende contractiekracht van het hart
Bronchoconstrictie van de longen (de bronchieën en haar contractiele elementjes worden a.h.w.’ dicht -’geknepen ).
Asthma aanvallen(zie hoofdstuk 51.1)vooral bij hen die COPD hebben.
Baarmoedercontracties
Afnemende bloeddruk
Migraineaanvallen

In elk geval: raadpleeg een arts of specialist alvorens BB’s te nemen. Het is een zeer ingewikkeld onderwerp waarvan ik hier alleen de highlights noem. De dosering is zeer sterk afhankelijk van de psychische en fysieke conditie. Ik raad zelf echter het gebruik van BB’s door blazers af.
Samengevat: BB’s werken niet tegen psychische stress.
Ze werken niet verslavend maar het lichaam kan er wel afhankelijk van worden.


58.1 Beta blockers