19 - Blessures & klachten
Hoofdstuk 19 - Paragraaf 8
19. Blessures & klachten

19.8 Nekpijn

Spierpijn is de meest voorkomende nekpijn bij blazers. Oorzaak overbelasting .
Dit kan komen door een verkeerde hoofdhouding waarbij het hoofd teveel achterover wordt gehouden terwijl de kruin juist gestrekt moet zijn. De lordose(holling) van de halswervelkolom moet bij het spelen worden afgevlakt. Ook om resonantie~redenen.

Daarnaast is het te krachtig drukken van het instrument tegen de mond, zoals bij een smile&press embouchure het geval is. Vooral bij kleinere instrumenten is dit het geval. Het gebruik maken van de juiste ademtechniek en het instrument als het ware van je af houden tijdens het spelen biedt een oplossing. Het instrument ophangen aan het plafond , aan bv. een binnenband van een fiets, zodanig dat de leadpipe horizontaal komt te staan, kan het juiste spiergevoel terugbrengen.
Wel blazen.

Weke delenpijn door luchtdruk
Zoals je bij Dizzy Gillespie kon zien, een bij het spelen sterk opgeblazen en uitgerekte hals~keelpartij, kan het achterste deel van de mondkeelholte sterk worden uitgerekt door onvoldoende spanning van de keel~ constrictoren, de samentrekkers, zoals je ze bv nodig hebt bij het slikken.

Deze overrekking kan op zich pijn geven maar de meeste pijn ontstaat door druk op ( slagaderen) bloedvaten en uittredende zenuwen van de halswervelkolom. Dit laatste geeft pijn in nek , schouders, achterhoofd en armen. Preventie bestaat uit niet met bolle wangen spelen , want het spiermechanisme werkt dan zo dat de andere samentrekkers van het zachte verhemelte en de achterste mondkeelholte~delen zich ook teveel ontspannen.

De overmatige druk plant zich voort in alle richtingen dus ook naar het hoofd.
We blazen ,maar goed les nemen en misschien een minder drukgevoelig mondstuk cq instrument (groter). Hoofdpijn door teveel druk kan het gevolg zijn.


19.8 Nekpijn