19 - Blessures & klachten
Hoofdstuk 19 - Paragraaf 12
19. Blessures & klachten

19.12 Hyperventilatie

3. Hyperventilatiesyndroom.
Het HVS wordt primair veroorzaakt door een continue geestelijke en lichamelijke overbelasting. Er ontstaat allerhande psychosomatische symptomen die, vooral in het begin, moeilijk zijn te herkennen.6~11 % van huisartsen bezoekende patienten hebben last van deze verschijnselen.

Er zijn talloze definities. Ik noem er ÚÚn: HVS is er als de ventilatie groter is dan nodig voorde zuurstof behoefte van de blazer en het gaat gepaard met een grote reeks van kenmerkende verschijnselen:


  • acute HVS: dramatisch uitziende, maar snel voorbijgaande aanvallen van hyperpnoe ( te hoog ademvolume )
  • chronisch HVS: voortdurend aanwezig zijn van HVS symptomen die een ernstige organische ziekte kunnen simuleren, zoals angina pectoris, hartaanval etc. terwijl er geen HV zichtbaar is. Mensen met chronisch HVS ademen hoog thoracaal (met de borstkas). Bij stress etc. ontstaat de toename van de adem frequentie en adem diepte en dan HV .

De blazer moet hiermee oppassen omdat uiteindelijk tetanie kan ontstaan. Door de daling van de ge´oniseerde calcium in het serum treed een sterke spier~ prikkelbaarheid op. Tetanie kan ook ontstaan door alkalose waarbij de calciumspiegel wel normaal is maar de ge´oniseerde fractie niet.

Tetanie verschijnselen: ernstige pijnlijke krampen in armen en benen. Uiteindelijk kunnen verschijnselen optreden aan de buitenkant van het lichaam, nagels, haargroei. Op zich werkt het op de juiste wijze inademen tegen HVS. Op een zak blazen doet de symptomen van HV verdwijnen.

Maar onderzoek naar orgaan klachten en van het bloed (calcium)zijn cruciaal, als de HVS klachten blijven bestaan. Zie eerder de ademtraining en spelen met ademsteun.

Sneltest: adem 5 keer zeer snel en diep in. Wordt je nu duizelig dan moet je direct maatregelen nemen. Altijd een papieren of plastic zakje bij je hebben of een plastic electriciteits~pijpje bij je hebben beide met een inhoud van hooguit 250 cc.(50 cc is een klein kopje)

De symptomen van HVS zijn:

  • Algemeen: moe, zwak, lusteloos, uitgeput, prikkelbaar, slaap~stoornissen en angstdromen.
  • Psychisch: angst, spanning, bezorgd, pseudo~kalmte, huilbuien, depressies.
  • Neuro~vasculair: bewustzijns~stoornissen, duizelig, wazig zien, braakneigingen, collaps( inelkaar zakken), geheugen- en concentratie stoornissen
  • Spierklachten: spier- en gewrichtspijnen, spiertrekkingen, stijve handen, soms tetanie.
  • Ademklachten: keelkriebel, hoestneigingen, kuchen, niet goed kunnen zuchten, beklemde borst, meiging tot zuchten en geeuwen, heesheid.
  • Hart~vaatklachten: hartkloppingen, onregelmatige pols, snelle pols, pijn in de borst (pseudoangina), doffe en zeurende pijn vˇˇr de hartstreek of lager, vaatlabiliteit zoals zweten, koude of juiste warme handen etc.
  • Maag~darmklachten: droge mond, gevoel van prop in de keel waardoor het eten niet wil zakken, opgeblazen gevoel links boven in de buik, boeren, winden laten, diahree of verstopping.

Tot zover het HVS.


19.12 Hyperventilatie