19 - Blessures & klachten
Hoofdstuk 19 - Paragraaf 7
19. Blessures & klachten

19.7 Mond- en gezichtspijn

De meeste pijn komt vanaf het gebit en de omringende structuren. Het betreft: gebit, het tandvlees en de slijmvliezen. Wees er dus extra zuinig op als blazer en verwaarloos geen enkel symptoom.15 % van de mensen heeft meer last van boven~ en/ of onderkaakklachten als oorzaak en ook wel van het kaakgewricht. Cariës is de hoofdoorzaak van gebitspijn.

Tandpijn:
Zeurende en vage klachten door temperatuursverschillen en zoet eten, daar begint het meestal mee. Meestal is er dan een klein scheurtje aan de buitenkant van de tand of kies. Gaat de cariës verder door naar binnen dan wordt de pijn heftiger en steeds langduriger. Bij penetratie van de pulpa wordt de pijn zeer heftig.

Ontsteking van de tandbed, het tandvlees dan wordt kauwen pijnlijk, ook het aanraken en erop tikken (met de achterkant een potlood, als zelftest voor de blazer). bvb). Ook de eerder genoemde klachten nemen toe en duren langer. Het slijmvlies in de regio kan ontstekingsaspecten te zien geven en ook zweren. Die klachten kunnen los staan van de eerder genoemde pijn etc. Nauwkeurig observeren met een / en voor de spiegel kan duidelijkheid brengen. Evenals de onmisbare X-ray foto. In alle gevallen de tandarts raadplegen.

Pulpapijn:
Heftig, krachtig , vaak kloppend of bonzend en verergert door temperatuursverschillen, zoetvoedsel en druk op het element in kwestie. Zeurende pijn kan plots plaats maken voor heftige vormen, bijvoorbeeld 's nachts. Dit kan uren aanhouden. De pijn verdwijnt direct na de pulpaverwijdering of het trekken van het element.

Tandvleespijn:
De betrokken elementen zijn met percussie ( met een houten staafje of houten potlood~achterkant) en observatie gemakkelijk te herkennen.
De pijn stamt af van de plaats der ontsteking van de slijmvliezen en bindweefsel Een pulpainfectie en afstervend pulpaweefsel tast de omgeving aan. Het tandvlees kan ook apart ontstoken zijn en tast op haar beurt het element aan.

Acute periapicale tandvleesontsteking (rond de top):
Spontane pijn , bij kauwen maar vaak ook al als je de kaken gewoon op elkaar sluit. De blazer kan vrij nauwkeurig aangeven om welke plek het gaat. Beter als bij tandpijn of pulpapijn.

Bij verwaarlozing kunnen ernstige tandvlees klachten in de hele regio optreden aan die kant. Het gezicht gaat opzwellen aan die kant. Het kaakbot kan worden aangetast. Zeer gevaarlijk. Koorts en ziekzijn komen dan veel voor. X-ray foto's zijn onmisbaar. Alle structuren moeten zo nodig worden behandeld: bot, pulpa, dentine, tandvlees etc. Antibiotica gedurende minimaal 7 dagen zijn nodig.
Incisie en drainage zijn vaak nodig. Daarna verdwijnt de pijn binnen een dag of 2.

Lateraal tandvlees abces:
Uitbreiding van de ontsteking in het hele gebied leiden tot een gevaarlijke toestand met koorts, ziektegevoel. De tandpocket is ernstig ontstoken en alles moet operatief worden gereinigd van de pus.

Verder kunnen voorkomen:
Slijmvliesontsteking, voedseldrukpijn (bv stuk vlees tussen de tanden), ontstekingen door afgebroken tanden, overgroeiend tandvlees etc.


Het kaakgewricht.
Het kaakgewricht bevat een discus, zoiets als een meniscus in de knie.
Het stukje bot maakt evenwichtiger bewegen en verder openen mogelijk. Hoewel de verre opening in 2 trajecten gaat, halverwege schuift de onderkaak iets naar voren!

De onderkaak is voor ons zeer belangrijk. In alle gevallen van rass playing mpet de onderkaak naar voren staan, soms meer soms minder. De mondstukrim moet zo verticaal mogelijk staan . De mondstuk~en leadpijp zo horizontaal als mogelijk. Dit vooral voor de resonantie~acoustiek , zie eerder, maar ook om insnijden van de onderrand in de onderlip tegen te gaan.

Functie onderkaak:


  1. naar voren en achteren
  2. naar links en rechts
  3. open en dicht
  4. zijwaarts kantelen, dus aan één kant verder open als aan de andere.
  5. achteroverkantelen, hetgeen nodig is voor het blaasproces.

Beperkingen kunnen vaak met manuele therapie worden verholpen.

Maar de onderkaak is niet bij iedereen hetzelfde. Je hebt mensen met micrognathie (te kleine onderkaak).Dat staat niet mooi en speelt beroerd. De kaakverlengende operatie kan helpen indien nodig. Macrognathie is minder erg. Als de kaak te lang is kan nhet mes er ook in. Mijn stelling is: als je er geen last van hebt: ”Niets aan doen”.

Slijtage van ket kaakgewricht kan optreden door een te grote spanning van de 4 kaakspieren (masseter/ temporalis/ pterygoideï. De laatste twee zitten binnen in de mond en zijn van belang bij vóór/ achterwaarts~bewegingen. Fysiotherapie voor ontspanning van de ( vaak door psychosociale spanning veroorzaakte spanning) kauwspieren kan zeer effectief zijn. Vooral behandeling van Triggerpoints met acupunctuur, blockpoint relock therapie helpen). Psychische hulp kan soms ook goed helpen. Infecties, tumoren, slechte wortels van het gebit , vaatontstekingen etc.kunnen ook kaakpijn geven.

Referred pain noemde ik al eerder (zoals vanaf de galblaasmeridiaan).
Bij ontstekingen van het kaakgewricht kunnen injecties helpen, of heel soms een incisie. Blazers moeten de onderkaak altijd achteroverkantelen en naar voren schuiven om goed te kunnen spelen. En dat voorkomt veel kaakgewrichtsklachten.


19.7 Mond- en gezichtspijn