19 - Blessures & klachten
Hoofdstuk 19 - Paragraaf 5
19. Blessures & klachten

19.5 Oogpijn

Over het algemeen is het zo dat je bij oogpijn beter niet kunt spelen, hetzij voor kortere of langere tijd.

Oogzenuwen.
Er zijn 3 oogzenuwen. Eén voor het kijken: Nervus Opticus, één voor de oogmotoriek: N. Oculomotorius en één voor de oogbol: N. Ophthalmicus.

Oogbolziektes geven de meeste klachten rond het oog. Daarna komt referred pain. Referred pain van elders komt meestal vanaf de tanden, kaken en/of holtes/sinussen.Vaak met een bloedvat achtergrond zijn de klachten veroorzaakt door migraine, slagaderontstekinkjes, en ernstige vaatwandverwijding en verzwakking. Neurologische oorzaken in gezichtszenuwen en spannings hoofdpijn komen ook veel voor.

Pijn door oogziekten worden in 3 types verdeeld:


  • oppervlakkige of cornea~hoornvliespijn:
    scherpe, plotselinge pijn , meestal door een indringend voorwerp ontstaan. Direct naar de oogarts om het vreemde lichaam te verwijderen plus nabehandeling. Niet spelen gedurende enkele dagen.
  • diepe ontstekingspijn van de oogbol:
    stompe pijn, soms bonzend en kloppend in de oogbol. Geeft referred pain in alle oogstructuren rondom. Gevaarlijk. Absoluut niet blazen.
  • pijn van de retina(netvlies):
    Verlichtende gloed of glans van het netvlies en afkeer van fel licht. Normaal wijzigt de pupil haar diafragma ( miosis~reflex) om meer of minder licht door te laten. En dat wordt steeds moeilijker Vaak een leeftijdsprobleem. De pijn wordt veroorzaakt door fel licht en kan aan één oof maar ook aan twee voorkomen. Wel de oogarts bezoeken. Je kunt hiermee wel blazen.


19.5 Oogpijn