19 - Blessures & klachten
Hoofdstuk 19 - Paragraaf 13
19. Blessures & klachten

19.13 Rugklachten

Veel blazers hebben rugklachten. Vooral ouderen treft het meestal. Zoals u in de tabel hieronder kunt zien, zijn er vele oorzaken.. De meest voorkomende hebben we er uitgelicht: de lumbago of spit. Bij velen bekend. Omdat door het spelen hoge drukken kunnen ontstaan in het lichaam bestaat de kans op extra klachten tijdens of na het spelen. Het is raadzaam om altijd een arts te raadplegen als de klachten bij en na het blazen een meer blijvend karakter hebben.

Oorzaken van klachten Advies om te spelen
acuut trauma niet, naar inzicht
osteoarthritis wel behalve als de pijn te zeer overheerst
rheumatoÔde arthritis wel behalve als de pijn te zeer overheerst
spier~en skeletpijn na trauma wel, maar afhankelijk van welk lichaamsdeel en ernst
pijn door wervelkolomklachten in principe wel spelen, lees 19.11 eerst
pijn in de armen in principe wel , afhankelijk van de klachten
myofasciale syndromen(weke delen met uitstraling) wel
episiotomypijn na de bevalling(vrouwen) niet
brandwondenpijn niet
rugpijn door inwendige (buik~) klachten etc onderzoek, door diep te voelen je eigen buik in ruglig met opgetrokken knieen met de hand in de vorm van een vogelbek gehouden, raadpleeg een arts indien je harde plekken vind die pijnlijk zijn en mogelijk uitstraling geven naar de rug en of benen.Een veel voorkomende klacht is spit ofwel lumbago. Iedereen heeft het wel eens gehad na zijn 15e.

Symptomen :

  • Plotselinge heftige pijn zonder uitstraling(in uitzondering wel mogelijk) veroorzaakt door het plotseling ďop slotĒzitten van een deel van de lage rug
  • Onvermogen om te bukken
  • Onvermogen om uit gebogen houding overeind te komen
  • Scheve , antalgische houding (kurkentrekkers~rug)
  • Pijn bij hoesten, persen en niezen en bij het blazen)
  • Drukpijn ter plekke
  • Angst om te bewegen
  • Gevoel of je rug breekt


Meestal ongevaarlijk en is gemiddeld in 18 dagen weer beter. Vaak makkelijk te diagnostiseren omdat het in ťťn keer optreedt. Zit er een slepende ziekte achter dan hebben zich al eerder symptomen voorgedaan, meestal elders (referred pain).
De oorzaak: Vaak het overbelasten van een klein spiertje in de rug , meestal uit het draaisysteem van dwarsuitsteeksel naar een doornuitsteeksel. Heb je vaker spit dan kan slijtage van de tussenwervelschijf aanleiding zijn. Ook andere delen rond de wervels kunnen er door de heftige spanning bij betrokken worden.

Snelste en ongevaarlijke goedkope oplossing: Pak een ijszak of coldpack large. Doe er een sloopje omheen en ga er met de rug op liggen, op een bed of zo iets. Buig je knieŽn zodat je makkelijk ligt. Leg een warme kruik op de buik. Deze warmte informatie komt eerder binnen in het zenuwstelsel als de kou.
Ga vervolgens 5 minuten, met het sloop~koudezakje op de blote huid, je rug bewegen. Alle bewegingen die je met je rug kunt maken.PRESSBUTTOX & MOVEMENT ©

Oefening tegen rugklachten, bekkenverwringing, lumbago(spit), sacro-iliacale pijn en beperking, symfysaal syndroom, tendinosen van bekken en rug.
Niet gebruiken bij wortelprikkeling d.w.z. radiculaire rugsyndromen zoals HNP, kwalen aan de wervelkolom zoals botkanker etc. Raadpleeg eerst de arts, blockpoint relock specialist, orthopaed, neuroloog of manueel therapeut, osteopaath etc.

Deze bijzondere oefening is origineel en uniek, want hij is door mijzelf bedacht en ik ben hem nog nooit ergens tegen gekomen.
Hij maakt onderdeel uit van de Blockpoint Relock Methode zie chapter 52.
Vooral goed bij myofasciale klachten, zie ook 29.

Terwijl je jezelf krachtig diffuus masseert met een hard opgepompte basketbal of meer lokaal met een kleinere
harde bal, zoals een hondenbal etc. moet je bewegingen maken. Deze bewegingen, waarbij je steeds dieper door de knieŽn gaat, dempt de pijn niet alleen maar versterkt heel duidelijk de beenspieren, tegelijk met die van armen en schouders.

Krijg je uitstralende klachten naar de benen, door bijvoorbeeld druk van een harde bal op de musculus piriformis (wormvormige diepere bilspier) waar de ischiaszenuw onderdoor loopt, keer dan terug naar de grotere bal. Houden de klachten aan en zijn de klachten niet van pseudoradiculaire aard, zoals met triggerpoints en tenderpoints, zie hoofdstuk 29, raadpleeg de experts voornoemd.
Adem steeds goed door, en houd de adem niet in.

WERKWIJZE:
Ga gekleed in dunne kleding, dikke kleding remt de effecten.
Ga staan in een ruimte zoals aangegeven met WALL in lichtgroen. Een soort steegje.

1.ARMDRUK
Je moet jezelf met de armen kunnen afzetten. Anders is de oefening nog net niet waardeloos.


Klik op een plaatje om te vergroten


2.BEKKEN- EN BEENDRUK
Tegelijk klem je de, bijna keihard opgepompte, basketbal tussen de achterwand en je billen of rug, terwijl je de knieŽn al iets gebogen hebt.
Hoe dieper je doorbuigt, hoe groter de druk.
Nu begin je te stoten, te masseren. De bal vervangt de drukkende handen, vuisten, ellebogen of knieŽn van de behandelaar. Zachtjes beginnen en voer de druk steeds verder op.
Je gaat het gehele pijnlijke gebied drukkend en stotend masseren, zoals in de Blockpoint Relock Methode of de Barefoot Shiatsu (laat dit alleen aan profs over dat laatste en niet aan mensen die een CURSUSJE ergens hebben gevolgd. Deze mensen hebben vaak geen adequaat ziekteinzicht. Ik heb wel eens een Shiatsu-masseur meegemaakt die alle pijn hetzelfde behandelde, ook kanker. Hij veronderstelde dat hyperstimulatie daar ook hielp.

3.UP & DOWN
Ga met de bal nu langs de hele wervelkolom, ook links en rechts ervan.

4.PELVISROTATION
Maak draaiende bewegingen met je bekken terwijl je andere bewegingen gewoon doorgaan.
De zachtere delen van je bekken(bilspieren) geleidelijk aan met kleinere ballen behandelen, zodat je een goede lokale stimulatie krijgt.

5.LEFT&RIGHT
Ga de gehele linker- en rechterkant van bekken behandelen, zowel stotend en drukkend als alleen bewegend.
Hoe verder je de voeten naar voren zet, hoe groter de druk op de bal en daarmee op het lichaam.

JS & WARMTE
De oefening afwisselen met ijspakkingen, paraffine, hot-stone etc. aanbrengen of infra rode warmte van een rubber kruik, douche, rode lamp etc. zijn vaak een nuttige bij behandeling.


19.13 Rugklachten