19 - Blessures & klachten
Hoofdstuk 19 - Paragraaf 6
19. Blessures & klachten

19.6 Oorpijn

Het oor kent 2 belangrijke zenuwen voor de gehoorfunctie en het evenwicht: Nervus Acusticus en N. Vestibularis. Zie oor anatomie eerder. De oorschelp wordt geďnnerveerd door 3 hersenzenuwen NN. Facialis, Trigenimus en Facialis.

Belangrijkste pijnoorzaken zijn:


 • Middenoorontsteking, otitis media:.
  Komt veel voor bij kinderen. Oorzaak: kou vatten , zwemmen in smerig water etc. : oorpijn door druk van het ontstekingsvocht met druk op de trommelvliezen van binnen uit. Neusdruppels kunnen helpen en soms zijn buisjes in het vlies goed. Soms moet er een paracentese plaats vinden, een prikje door het tympanum om de druk weg te nemen. Soms zijn antibiotica nodig. Niet blazen, dit is zeer pijnlijk.


 • Trommelvlies~overbelasting:.
  (door bv. een onverwachte trompetschal van dichtbij, zonder dat je het aan voelt of aan ziet komen.).De beide trommelvliesspiertjes die bij veel geluid harder moeten worden aangespannen zijn er niet op voorbereid. Een heftige aciute pijnschoot is het gevolg.
  Voor beide geldt dat je erdoor doof kunt worden, vanwege de beschadiging van het trommelvlies. Sta je in een disco te dicht bij de boxen dat doet het al pijn. Door langdurige decibeloverschrijding, maanden en jaren, gaat het trommelvies sneller verbindweefselen en zelfs verkalken.

  Bij beroepsorkesten is er een ARBO~verplichting om dusdanig maatregelen te treffen , dat de achteraan zittende blazers, de voor hen zittende collegae niet ziek kunnen maken door geluidsoverlast. Training moet ook plaats vinden in sterk absorberende ruimtes, met veel stof aan wanden en op de vloer.

  Veel resonantie is slecht voor de oren. Galm ook. Bovendien is trainen in sterk geluidsabsorberende ruimtes veel beter voor de embouchure~ontwikkeling. Trainen met dempers thuis is ook zeer goed, niet alleen voor de oren. Ook voor de buren. ;-) Verder kan pijn in het oor referred pain zijn van alle structuren in die regio, maar ook weer van elders. Gebitsklachten achter in de mond, tandvlees etc. kunnen uitstralen naar het oor. Bij slikklachten verdacht zijn op naderende oorpijn.

 • Ziekte van Méniere.
  Aandoening van de gehoorzenuw , N.Acusticus. Die gaat werken als een zender en de getroffene kan allerlei geluiden waarnemen voor het gevoel: kanaries, ruisende zee, suizende voorwerpen, etc. etc. Weinig aan te doen, hoewel ik wel acupunctuur heb toegepast met succes en ook wel eens met cranio~sacrale therapie vnl aan de schedel.19.6 Oorpijn