1 - Embouchure
Hoofdstuk 1 - Paragraaf 3
1. Embouchure

1.3 Mimische training

MIMISCHE TRAINING, BLESSURES, PARES EN PARALYSIS VAN DE EMBOUCHURE.

Oefening van Hans tegen vermoeide kauwspieren.
In zit: handen onder de onderkaak, tegen weerstand kaak openen, pas ik veel toe bij verkrampt(smile and press) embouchure en kaakkrampen(c).


Beugels, prothesen, implantaten etc.

LIPKNEUZING.
CONTUSIE VAN HET LIPSPIERWEEFSEL KOMT VEEL VOOR.

A. Blazen op straat:
Dat moet afgeraden worden. Alternatief, loop steeds een stukje alleen met drums en slagwerk evt. fluiten. Maar niet met mondstukblazers. Speel dan hier en dan op straathoeken. Deden wij bij het Leger des Heils vroeger ook.

Beroeps zitten zo in de ziektewet of zelfs in de WAO door heftige blessures.
Kunststof rims bieden enige uitkomst. Voor de niet-profs is het probleem natuurlijk gelijk. Maar niemand wil blessures. Dus stop met marcherend spelen, speel stilstaande op wisselende plekken

B. De lipcontusie:
Het spierweefsel wordt beschadigd door slag of stoot. Bloedvaten worden stuk gestoten en er ontstaan bloed- en/of lymphe-uitstortingen en ook schade aan het spiervezels. Hiermee moet je niet doorspelen, maar veel noiseless airbuzzen.
Daarbij intensief inwrijven met Mesitranzalf, Purol, Zwitsal etc. Om de 2 uur inmasseren.

Ga naar een fysiotherapeut voor een midlaserbestraling met bv helium neon of andere gassen. Die wordt niet heet. Bij een acute ernstige blessure treedt zwelling op een die behandel je met ijscompressen, net zo lang intermitterend tot de zwelling weg is of blijft. Voorkom bevriezen, dus 20 sec.op, 20 af etc.

Daarna verder gaan met je eigen behandeling met de genoemde zalven. Is er rommel bijgekomen dan vraag je de arts antibacteriezalf om infecties te voorkomen. Is er een ontsteking dan GEEN laser erop.

Bij een ontsteking niet spelen. Klein puistjes met etterkopjes doorprikken met een uitgegloeide naald nadat je de plek eerst hebt verdoofd met ijsblokjes. De huid vooraf insmeren met jodium en direct na het doorprikken,leegknijpen met een in jodium gedrenkt steriel doekje en gaas. Direct daarna insmeren met latex handschoenen met mesitranzalf of antibacteriele herstelzalf.

Na het doorprikken mag je wel direct spelen maar nooit zonder de mesitranzalf of antibacteriele zalf. Geen lippenrekkende mimische oef. doen als er een wondje of puist is. Een puist niet laten zitten bij het spelen want als deze open barst zit je mond direct onder de puisten.

C. Gordelroos-embouchure:
Herpes simplex virus is een kleiner broertje of zusje van herpes zoster: gordelroos. In dit laatste geval breidt de ontsteking zich uit over het zenuwgebied, vaak in je middelgordel maar ook vaak elders, de vagina bv. Herpes simplex echter is een lokale ontsteking van de gezichtszenuw, de n.facialis. Het virus heeft vrijwel iedereen bij zich. Soms treedt het naar buiten. Niet blazen ermee. Het is besmettelijk.

Sowieso niemand op jouw instrument of mondstuk laten spelen zonder ontsmetting. Winkeliers raad ik aan bij mondstuktesten een bak met ontsmettingsmiddel te plaatsen, dagelijks verversen. Direct voor en na gebruik in de bal spoelen en met heet water naspoelen, afdrogen en weer opbergen. Virussen, bacteriŰn en schimmels zijn er genoeg om ons heen. Behandeling van Herpes s. : medicamenteus.Vit.B complex ter preventie tegen Herpes.

D. Lippen zalven:
Je moet je lippen en rondom ALTIJD vˇˇr en na het spelen insmeren met Mesitranzalf, Purol of Zwitsal babyzalf. Heel dun. Dan speel je echt veel beter omdat je contact met je mondstuk veel beter wordt. Ik speel nooit zonder zalving.

E. Facialisparese of gezichtsverlamming.
De schedel wordt aan de buitenkant door 3 zenuwen ge´nnerveerd, de gezichtszenuw: facialis, de trigenimus en de vagus, alle drie hersenzenuw, ontspringen aan de hersenstam. Ook de kaakzenuwen vallen daaronder, zie eerder op de site. Kijk op Google: Stichting ITON en dan kun je de schema's neurofysiologie van Dr Ben van Cranenburgh gratis downloaden. Bij deze verlamming gaat men ineens moeilijk praten en hangt de mondhoek omlaag, alsmede vaak de ooghoek.

De Nervus Facialis laat het afweten.
Bezoek direct de specialist omdat het ook wat anders kan zijn, bv na een TIA van een CVA, ofwel kleine attaque door hersenlesel. In beide gevallen is mimische training meestal direct geboden, zie boven. Bij een facialis gezichtsverlamming, die vaak ontstaat door stress, openraampjeindeautorijden, vitame B-gebrek, is intensieve medicatie nodig.

Elektrische behandelingen:
Elektrische behandelingen zijn hier vaak gevaarlijk en zinloos omdat de zenuw weliswaar wordt geprikkeld maar de emotionele motivatie ontbreekt bij de patient. Informeer bij een a gekwalificeerde fysio en neuroloog. Ook warm houden van het gebied, buiten insmeren met vaseline om de zenuw niet verder te beschadigen. Rijd nooit met het raampje open maar ook slapen bij een koud raam is al riskant.

F. Cerebraal Vaat Accident:
Trombose of bloeding. Deze moeten wel ogenblikkelijk worden aangepakt met intensieve massages waarbij de patient moet meebewegen, ook met de mimische oefeningen combineren. Ook acupunctuur is goed. Vooral bij een TIA, een klein vaataccident/ transient ischaemic attack, is ogenblikkelijke reparatie nodig. Deze kenmerkt zich door ineens slecht en slissend te spreken, wegzakken in de stoel, hangende mondhoek en ooglid, wankelend lopen en struikelen etc. Ik zou na een CVA aanraden niet meer te 'brassen'/koperblazen.

G. Gebitsonderbrekingen:
Onderbreking van het gebit is lastig vooral direct vˇˇr in de mond. Gaten meer opzij kunnen worden gecompenseerd door de wangspieren, die het gat opvullen bij voldoende spanning. Extra spiertraining voor embouchurebehoud is nodig. Veel Noiseless Airbuzz Off Stage is nodig, ook op grote mondstukken. Hoe meer verschillende mondstukken je hiervoor gebruikt des te meer spiervezel- en zenuwtakgroepen je gebruikt.

H. Prothesen en kunstgebitten:
Hiervoor geldt hetzelfde, kunstmateriaal bevat geen zenuwen en de informatie die normaal gesproken uit je eigen gebit komt,ontbreekt hier en moet worden gecompenseerd. Zie G.

I. Implantaten:
Zijn de beste oplossing op lange termijn. Als er bij ouderen vooral, te weinig botweefsel is ter plekke om de schroef erin te draaien dan kan men uit een ander kaakdeel bot wegschrapen. Op de lange termijn de beste oplossing of anders een brug. In de tussenliggende periode kun je de wonden gevaarloos laten bestralen met endolaser/midlaser en veel training doen met mimiek en grote mondstukken. Als je niet oefent slinken de kaken en wordt je power minder.

Voor wat midlasergebruik betreft: dit is niet gevaarlijk. Testen op varkens die men 400 uur achtereen bestraalden, gaven geen schade te zien.

J. Beugels:
Zijn lastig en vooral op 'hogere drukÝnstrumenten' als de kleinere cylindrischen geeft het problemen en soms lippenletsel. Schakel tijdig over op een groter instrument. Tandartsen hebben plastic beschermers zoals voor gevechtssporten en een beetje orthodentist kan een dunne protector maken.

Zie ook hoofdstukken 35 en 56: Noiseless Buzz/Push & Press


1.3 Mimische training