39 - Hulpmiddelen
Hoofdstuk 39 - Paragraaf 9
39. Hulpmiddelen

39.9 Oogsturing embouchure

Oogsturing embouchure

Ik speel dus veel met opgehangen instrumenten. Na alles wat ik min of meer bevestig heb gekregen zie embouchure reminder nr 3, ontdekte ik in juli 2014 iets volkomen nieuws.

Als je het instrument ophangt moet het op die plaats blijven. Het instrument wil steeds recht onder het ophangpunt blijven en als jij iets verandert aan de klank ongeacht wat, verandert er van alles wat je niet of nauwelijks waarneemt als je de trompet of trombone niet ophangt, zoals embouchure motion , shifting, pivoting, changing inclination angle of the incisors, air pointing etc. Zie daartoe Hoofdstuk 62, paragraaf 6Maar nu:
ik hang het instrument op en zet dan rechts naast voor me neer de muzieklessenaar of links. Terwijl ik speel kijk ik eerst gewoon recht voor me uit, zoals je ook doet zonder ophanging.
Maar dan wil ik even op de muziek kijken, nieuw nummer etc. Het hoofd moet stil blijven staan min of meer omdat het instrument opgehangen gefixeerd is. De ogen draaien dan naar rechts of links zo je wilt afhankelijk van waar de lessenaar staat.
Zodra ik de ogen naar één kant draai verslappen direct de gezichtspieren aan die kant wat ik merk aan ontsnappende lucht, draai ik de ogen weer terug dan is de spierspanning ook weer terug.

Hoe dit bij omhoog draaien en omlaag draaien van de ogen is :
Kijk ik omhoog tijdens het spelen dan komt er meer spanning in de onderlip en omgekeerd .Dit komt ook overeen met het air pointing in het mondstuk:Upstreaming gaat vaak gecombineerd met het omhoog richten van de oogbol, onbewust en downstreamen geeft het tegengestelde effect en wordt meestal gebruikt voor het laag spelen.


39.9 Oogsturing embouchure