39 - Hulpmiddelen
Hoofdstuk 39 - Paragraaf 6
39. Hulpmiddelen

39.6 Trumpet Stand & Elevator

Cruciaal in de waarneming is 39.6 de elevator. Het ophangsysteem van trompetten, cornetten, bugels, trombones en evt. French horn.

Je hangt het instrument in balans op zodanig dat het precies voor je mond staat in een te spelen middenoctaaf.Er is een veersyteem in aangebracht, het beste is een bos elastiekjes omdat je een fijnmazig veersysteem creŰert, precies in het midden van het instrument. Dan breng je het instrument voor je lippen en je gaat dan spelen, eerst langzaam, toon voor toon en noot voor noot. Wat merk je dan, dat er beweging optreedt. Ga je hoog spelen dan wordt het lichaam langer door de intraabdominale druk die op de wk wordt uitgeoefend. Het mondstuk verschuift dan van positie, idem omgekeerd bij laag spel.

Bij elke noot is er een verschil in positie van het mondstuk maar natuurlijk het hele achterliggende systeem moet zich aanpassen om een goede klank te krijgen. Het kaakgewricht is hier van belang door de rotatie/pivoting in het gewricht (van ie naar o..van onder.) De onderkaak daalt, kantelt achterover bij laag spelen en ongekeerd. Dit is een dermate vernuftige constructie die aanvankelijk alleen de bedoeling had de schouders en armen te ontlasten bij pijn, dystonie en bij spierkrachtzwakte. Ik speel elke dag 3 uur met dit systeem en ik moet je dat eens laten zien. Kan makkelijk met de meeneembare elevator, die ik heb bedacht.

Thuis en in de tuin hangen er wel 10 draden overal en nergens met allerhande verschillende veerconstructies. Als je dit eenmaal hebt gedaan voel je direct hoe ingewikkeld het systeem is, wat je zonder die constructie nooit zult ontdekken. Martin van Wijdeven Zeeland doet het ook al en is het aan het ontdekken. Ook leer je zo met zo weinig mogelijk druk te spelen. Hier komen alle begrippen in een keer samen:

embouchure motion, shifting, pivoting, airstream angle differences, de inclinatiehoek komt aan bod, ook het ademsysteem wordt duidelijker in kaart gebracht.


_________________________________________________Embouchure Trumpet/ Tromb˘ne Stand Supporter & Elevator.
Blazers die hun instrument niet (goed) kunnen optillen kunnen hiervoor vaak een makkelijke oplossing vinden. Ik schets er hier 2.


Klik op het plaatje om te vergroten


a) De Trumpet/Tromb˘ne Stand of Trumpet Supporter.
Links op de tekening zie je het gebruik van een plastic buis met een diameter van 2 cm. Kost 2 euro. De lengte is afhankelijk van de blazer en varieert. De afstand van het instrument tot aan de stoelzitting luister nauw. Het is wel precisiewerk.Uiteindelijk moet de blazer(trompet of tromb˘ne) rechtop zitten en zich zoveel mogelijk uitstrekken.

Allereerst neem je de buis en ga je boven de gasvlam het onderstuk rond buigen zodat je er met de bovenbenen op kunt zitten. Hierdoor kan de stand niet extreem veel bewegen. Het instrument moet redelijk stabiel voor de mond staan.
Hierna buig je de buis met een knik omhoog en heb je het instrument nodig om precies de hoogte te krijgen.

Het boveneinde wordt weer verhit en in 2 fasen omgebogen in een U vorm waarin het ventielhuis geklemd kan worden. Het wordt dus een platte U. (1 en 3). Per instrument maakt het verschil waar de klem precies komt. De klem kun je bekleden met een stukje binnenband van een racefiets, om krassen op het instrument te voorkomen. Ook het zitgedeelte kun je ermee bekleden om glijden tegen te gaan.

Het rechte stuk zal iets bijgebogen moeten worden om de klem precies voor de mond te krijgen en dus het instrument ook(4). Hierdoor treedt er ook een zekere vering op. Het rechte stuk moet dus niet stijf zijn.
OP 2 zie het resultaat maar de stand moet niet voorover of achterover staan. Er moet een goede instrumentbalans zijn.

b) Trumpet/Tromb˘ne Supporter/Elevator (rechts).
- 1.Hang een superdun oersterk nylon koord boven je hoofd met ergens een elastisch deel, hetzij bovenaan of elders.
- 2.Onderaan bevindt zich de lasso met een kampeer-verstelschuifje, waarmee we doorgaans de tent strak spannen aan de haringen.
Hiermee kun je exact de hoogte vaststellen waarop het instrument moet hangen.
- 3.De lus komt in principe om de derde bus, maar dat hangt af van het soort instrument. De blazer moet zelf bepalen hoe het koord verder omhoog gaat, dat hangt van de zijdelingse balans af.
Als bijvoorbeeld een demper gebruikt moet je het ophangpunt naar voren verplaatsen etc.


39.6 Trumpet Stand & Elevator