39 - Hulpmiddelen
Hoofdstuk 39 - Paragraaf 3
39. Hulpmiddelen

39.3 Balancer


Technische zaken
Het stalen 3-delige apparaat is door mij ontworpen en wordt gemaakt door Orthin Drachten, dat de licentie heeft (zie hoofdstuk 39.1 en 39.2). Het kan dus gemakkelijk worden verplaatst en vervoerd.

De poedercoating is gedaan door BCS uit Drachten, Boerema Coating Systems, en ziet er fraai uit.

Het apparaat schuif je onder een stoel. Zoals je kunt zien is het geheel verstelbaar, zowel in de hoogte als naar voren toe. Dat betekent dat kinderen Ún volwassenen van elke lengte de Balancer kunnen gebruiken.

Het kan niet voorover kippen omdat het met een band aan elke stoel vastgezet kan worden via een beugeltje. Het ophangsysteem bestaat uit een verende riem die per mm. kan worden versteld met een simpele gesp, zie foto. De riem is van zachte kunststof en beschadigt het instrument niet.

Instrumenten met de beker naar voren
Je hangt het instrument precies op in het midden, zodat het volledig in balans hangt, dus horizontaal. In het begin hang je het zodanig op dat je het niet hoeft te tillen. Later kun je het gewicht geleidelijk overnemen om het uiteindelijk geheel zonder Elevator of Balancer te doen.

Maar in de praktijk gebruik je het wel veel ook om jezelf te ontlasten. Ik speel zelf 3-6 uren per dag en hang vrijwel alle instrumenten op, van piccolo tot en met bastromb˘ne, anders kun je dat nooit volhouden. Een deel van de studietijd werk ik dan zonder de Balancer.

De rest van de instrumenten wordt op de van een veer-installatie voorziene (!) The Horn Tuba Stand gezet (zie hoofdstuk 39.4). Behalve de Waldhoorn.

Zoals je ziet op het plaatje, kun je de waldhoorn op elke gewenst punt ophangen.

Tuba en Bastuba
Ook dezen kun je ophangen maar in de praktijk is de Stand beter.


39.3 Balancer