39 - Hulpmiddelen
Hoofdstuk 39 - Paragraaf 4
39. Hulpmiddelen

39.4 The Horn StandZoals je op de foto's ziet is dit een Tuba Standaard voor Bastuba en voor Tenortuba. Ook een bariton kan er op staan. Er zijn talloze bastuba standaards. Deze The Horn Stand echter is, net als bij The Horn Wristlet en The Horn Elevator/Balancer, ergonomisch aangepast. Er is ook hier een veersysteem in aangebracht waardoor ook hier de lengte variabel is tijdens het spelen. Speel je hoog en/ of hard dan gaat de draagkom iets mee omhoog en ga je laag spelen en wordt je lichaamslengte korter, dan daalt de draagkom weer iets in.

Staande en zittende
Bastuba en tuba spelen kost veel lucht. Indien de bastuba speler zijn of haar stoelzitting enigszins omhoog brengt, tot halfstaande bijvoorbeeld, dan heeft deze blazer veel meer lucht te spenderen.
De vitale capaciteit is groter en de éénsecondewaarde eveneens. Voor een tubaspeler van groot belang.

Door in fanfares en brassbands de zittingen voor de bastubaspelers iets omhoog te brengen kan men zware en lage passages langer en beter volhouden en zal het ook beter klinken (ronder en dieper) Dit geldt natuurlijk voor alle blazers.

Hoog zitten is beter
De Horn Stand kan flink worden verhoogd zodat je ook staande kunt spelen. Voor solisten een uitkomst. Je kunt de standaard driepoot zodanig instellen dat je de tuba weliswaar laat steunen maar toch, net als altijd tegen je aan kunt klemmen, een' must 'om het gevoel met het instrument en haar trillingen beter te kunnen benutten.(Voortplantende resonantie). Bovendien voorkomt het het beruchte voorover gebogen zitten spelen met een gebogen romp en beperkte borstkasbewegingen.

Draaiende draagkom /Bearer
De draagkom is verdraaibaar zodat je het instrument in elke gewenste positie kunt verstellen, zonder de dirigent of muziek uit het oog te verliezen. In een blaasorkest zitten alle blazers op een andere plek t.o.v. de dirigent en dan is het verdraaien van de tuba soms broodnodig. Een draaikruk of- stoel verdient eveneens aanbeveling.


39.4 The Horn Stand