8 - Adviezen ARBO
Hoofdstuk 8 - Paragraaf 5
8. Adviezen ARBO

8.5 Meer tips

Je kunt ook snel controleren of iemand CARA/COPD heeft (Chronic Obstructive Pulmonary Disease/disorder). Een snelle inademing wordt dan vaak bemoeilijkt en snel uitademen lukt helemaal niet. Van deze test kan men al benauwd worden. Piepend en fluitend, suizend en sissend kan de lucht er moeizaam uit komen. Mits het kind deskundige begeleiding krijgt, kan het genezen en toch koper gaan blazen. Mijn zoons Hessel en Feddo hadden vroeger veel pseudo-croup (sub glottitis epidemica) en astma-aanvallen. Tip: niet stomen bij pseudo-croup. Een ogenblikkelijke injectie met spierverslappers voorkomt verstikking. Raak vooral niet in paniek. Hessel en Feddo zijn inmiddels begenadigde trompettisten.

Begin met een blokfluit bij AMV. Hiermee wordt de ronde mondkeelholtevorm (OH) gestimuleerd bij de in- en uitademing. Overigens geef ik ouders vaak het advies er toetsen in lichte muziek bij te doen zodat men de akkoorden beter en eerder gaat begrijpen. Dit is voor koperblazers van belang, omdat het spelen in majeur- en mineurakkoorden per akkoord een andere aanpak vereist.
Voorbeeld: een D2 kun je spelen met 1, maar ook met 1.2.3. De keuze hangt af van de toonsoort. Speel je in G, dan moet je 1 en 3 gebruiken. Speel je in G mineur, dan klinkt ventiel 1 meestal beter (iets lager).

Ook kun je snel een hyperventilatietest doen. Laat een blazer snel een paar keer diep in- en uitademen. Wordt hij na twee of drie keer al duizelig, dan is het zaak de huisarts in te schakelen die kan doorverwijzen naar een ademexpert/fysiotherapeut. De meeste fysiotherapeut kunnen dat echter niet.

Een trompet en een cornet wegen ongeveer een pond. Een bugel is iets zwaarder. Een trombone kan een kind zonder pookje niet bespelen. Hobo, fluit, klarinet en saxofoon zijn fysiek lichter. De hobo laat moeilijk lucht door en is meestal niet geschikt voor CARA patiënten. Bij fluitspelen moet je het hoofd niet draaien, maar recht vooruit kijken. Lees ook “Muscle Control for Musicians” van Ans Samama (Bohn, Scheltema & Holkema/Kluwer pers).


8.5 Meer tips