8 - Adviezen ARBO
Hoofdstuk 8 - Paragraaf 3
8. Adviezen ARBO

8.3 De Bridge

Enkele wetenschappelijke onderzoeken door de RUG bij Achmea, het Friesch Dagblad en Zorggroep Noorderbreedte te Leeuwarden toonden aan dat de oefeningen aan De Bridge© (een soort rekstok) zeer adequaat zijn. Vijftig bedrijven gingen er met succes mee aan de slag.


Klik op de afbeelding om te vergrotenKlik op de afbeelding om te vergrotenDe Bridge

Musici van een Nederlands symfonieorkest, die veel klaagden en voor wie de directie en de bedrijfsarts deze oplossing aandroegen (met een door mij gegeven clinic over dit probleem voor het gehele orkest), hadden echter geen zin om in hun eigen tijd te oefenen. Ik hoorde enkele strijkers zelfs zeggen: “Ja, wij zijn toch niet gek?” Van de overige symfonieorkestdirecties kreeg ik geen respons, ondanks twee volledig wetenschappelijke onderzoeken door de faculteit Bewegingswetenschappen van de RUG.

Hoe erg is het dan eigenlijk?Overigens bewijzen de Bridge exercises© dagelijks hun waarde bij verschillende bedrijven (zie de illustraties). Voor inlichtingen kunt u mij bellen op 06 25 26 07 36 of mailen naar RSI@embouchure.nl. U kunt ook bellen naar CAPAX Eindhoven, een groot internationaal concern waar men schakelaars maakt voor o.a. Bosch, of mailen naar de directeur Fred Rijsdijk. Rijsdijk is in zijn vrije tijd gitarist. De Bridge Exercises© zijn bij uitstek geschikt voor blazers (zie de illustraties). Lenigheid, ademhaling en spierkracht staan centraal.

Ik wil er dit mee zeggen: beweeg en eet gevarieerd, dan heb je een stuk minder last. En hoe sterker de benodigde spiergroepen zijn, hoe minder last je hebt. Het is belangrijk de verhouding tussen vet- en spierweefsel regelmatig te laten meten door een sportfysiotherapeut. Ook verdient het aanbeveling bij individuele of groepsstudie rekening te houden met de hiervoor genoemde arbeidsomstandigheden (ARBO).


8.3 De Bridge