7 - Borstkas & wervelkolom
Hoofdstuk 7 - Paragraaf 7
7. Borstkas & wervelkolom

7.7 Buikribinademing


Aanleren van de buikribinademing.

Ga op je rug liggen en buig je benen. Je ligt dus met opgetrokken knieën. Leg je handen in de nek. Draai de opgetrokken benen zijwaarts naar één kant. Adem daarna rustig in en voel je buik, flanken en ribben uitzetten. Leg een zandzakje op je buik en doe de oefening opnieuw. Daarna met de handen naast je, de handen op de buik, etc. Probeer de oefening nu zittend te doen, dan staande, daarna met het mondstuk en vervolgens met het instrument. De longen hebben aan de achterzijde de meeste inhoud. Ook lopend moet je het oefenen, voor bijvoorbeeld podiumperformances en street- en squaresessions. Dit is echt een oefening voor een clinic. Een eeuwenoude, maar doordachte yogaoefening, geheel gestoeld op de door ons nu bekende neurofysiologie van de ademhaling.

Ralph Quinque heeft de oefening met de stok. Plaats de stok tussen wand en buik, leun met de buik iets tegen de stok (of een dikke bal) en adem dan in.



Zie ill.


Atemstütz Übung von Rolf Quinque.
In de rechter tekening zie je met blauw het middenrif in de ruststand en met rood tijdens de oefening.
Links de uitvoering.

Als deze oefening wilt doen dan héél voorzichtig.
Bij te grote druk, dus als je de voeten te ver naar achteren zet, kan er een scheurtje in je middenrif optreden.
Dat is onherstelbaar.
Hoe gaat de oefening:
Plaats een niet al te hard opgepompte grote bal tussen je navel en de muur/wand.
Plaats nu voorzichtig de voeten één voor één iets naar achteren.
Begin nu te ademen en druk de bal tijdens in-én uitademing weg.

Rolf doet deze oefening ook met een stok, dat raad ik af om te doen.
Overigens zijn de (met notenschrift) ademsteunoefeningen wel erg goed. Zie ook mijn Socratesmethode.

Ik vind dat een slechte oefening, omdat de voorzijde wordt benadrukt en er bij beginners grote druk op het diafragma komt te staan. Quinque heeft wel zeer goede blaasoefeningen (BIM). Zie voor uitvoerige gestructureerde oefeningen met het instrument ook mijn “Socratesmethode”, die bij Molenaar Wormerveer te koop is.

De beste trainingen om alle spieren sterk te maken, zijn de halterstangtrainingen. Trainen met gewichten dus. Koop een halterstang met een paar gewichten (eerst 2x5 kg) en ga daar wat mee stoeien. Koop echter eerst een goede buik-fitnessriem van leer o.i.d. om de druk op de tussenwervelschijven te verminderen.

Schouderbladen
Beide schouderbladen bevinden zich achter op de borstkas. Veel beginnende blazers spelen met de schoudertoppen naar voren. Dit moet je direct afleren omdat de gehele borstkas hierdoor belemmerd wordt bij de inademing. Werk je met de DLB, dus met de kruin omhoog, dan voelt het zelfs tegennatuurlijk om de schouderbladen naar voren te houden.


7.7 Buikribinademing