7 - Borstkas & wervelkolom
Hoofdstuk 7 - Paragraaf 6
7. Borstkas & wervelkolom

7.6 Praktijkvoorbeeld

Een voorbeeld van een probleem met de galblaasmeridiaan:
Een muzikante op bariton klaagde al lang over pijn in haar linkerzij. Vooral de linkerkniebanden aan de buitenkant waren vaak zeer pijnlijk en overrekt. Haar kniekapsel was erg opgezet, maar aan die kant had ze ook een vage zeurende kaakklacht. Bij onderzoek van haar onderkaak vond ik vlak bij het kaakgewricht een enorme drukpijn bij het bewegen van de kaak. Ze wist zelf niet dat daar een trigger point (acupunctuurpunt) aanwezig was. Na een MRI-scan bleek het een ontsteking met een cyste te zijn.

Toen ze aan de kaak werd geopereerd, verdween de pijn in haar knie en zij binnen een paar dagen. Het ‘voornaamste’ acupunctuur- of trigger point lag dus in haar kaak. De kaakzenuw was erbij betrokken. Voor een blazer is dat erg vervelend.

De verbinding van de verschillende punten in een meridiaan schrijft men toe aan de uitgroei van de samengesmolten zaadcel en eicel, de somiet, die gaat uitgroeien tot bijvoorbeeld bloedvatenweefsel of spierweefsel, etc., over het gehele lichaam in een soort vaak langgerekte segmentverbinding.


7.6 Praktijkvoorbeeld