7 - Borstkas & wervelkolom
Hoofdstuk 7 - Paragraaf 5
7. Borstkas & wervelkolom

7.5 Meridiaanstreken

Ook wij doen aan yoga. De twee hoofdelementen zijn het rekken van de Meridiaanstreken en ademoefeningen. Een meridiaan is een virtuele verbindingslijn die multi-dimensionaal door het lichaam loopt en weefsels van alle soorten door het lichaam heen verbindt. Deze weefsels staan in contact met elkaar door zenuwen en bloed- en lymfebanen. Ze zijn tijdens de aanleg van het lichaam uit somieten uitgegroeid en liggen soms op ver van elkaar gelegen locaties.

Het rekken van bijvoorbeeld de maagmeridiaan, die over de hele voorzijde van je lichaam loopt, over de knieën naar beneden, gebeurt in de zwaantjeshouding: een buikligging waarin je je handen om je enkels slaat. Je knieën zijn gebogen en de hielen bevinden zich bijna tegen de billen aan.


Maagmeridiaan vlg Kaptchuk(Kosmos)

Geef eerst een korte tegenspanning aan de voeten en adem daarbij drie tellen in. Trek vervolgens de enkels verder naar je toe en adem tegelijk diep uit gedurende zes tellen. Hou vast, neem twee tellen adempauze en begin opnieuw. Herhaal elke oefening vijf keer per dag.

De galblaasmeridiaan, die grotendeels langs de zijkant van je lichaam loopt, kunnen we goed rekken door in rugligging geheel zijwaarts te buigen. Het kan ook in stand, maar dat is belastend en minder ontspannend. De twee boekjes van Michel Ricquier zijn overigens te bestellen via www.Bim.com. Er staan veel plaatjes in.

Een tweede definitie van een meridiaan is dat het een denkbeeldige verbindingslijn is die multi-dimensionaal door het lichaam getrokken kan worden en allerhande verschillende weefselstructuren in een bepaalde volgorde met elkaar verbindt. De verschillende weefselstructuren zijn in volgorde: hersenen, huid, bindweefsel, spieren, bloedvaten, zenuwen, lymfeklieren, bot, kraakbeen, pezen, banden, organen, nagels en haren.


7.5 Meridiaanstreken