5 - Ademsteun
Hoofdstuk 5 - Paragraaf 14
5. Ademsteun

5.14 Respiratory Stumble

Stress en ademstoornissen (respiratory stumble)

John Diamond, M.D. schreef hierover 2 interessante boeken zoals Speech, Language and the power of the Breath.

Zie ook:

 • Hoofdstuk 19, paragraaf 11
 • Hoofdstuk 19, paragraaf 12

  Bij stress blokkeert ogenblikkelijk de ademhaling. In- en uitademingsspieren verkrampen, een verstijvend gevoel overvalt je. Je energie is ogenblikkelijk verdwenen. Angst kan je bekruipen, angst om te mislukken. Het kan zijn dat je begint te hyperventileren, dus versneld en oppervlakkig te ademen. Gebeurt dit regelmatig dan kan het zelf een hyperventilatie syndroom ontwikkelen.
  Ook kunnen zich er pijnklachten in de borstkas aan de linkerkant openbaren: pseudo angina pectoris.

  Al met al wordt muziek- en sportperformance lastig zo niet onmogelijk. Ongeacht de oorzaak van de stress, onzekerheid over je prestatievermogen kan ook een rol spelen, net als allerlei andere oorzaken dat kunnen zoals:

  . Overlijden van een familielid
  . Amputatie van een lichaamsdeel of operatie
  . Problemen in de relationele sfeer
  . Verhuizing
  . Financiele problemen
  . Te weinig rust en slaap (bijvoorbeeld..vˇˇr een optreden).
  . Verborgen pijn , zowel radiculair als pseudoradiculair.
  Hoofdstuk 29, paragraaf 1 (etc.)

  Referred pain, bijvoorbeeld door een orgaanfunctiestoornis in de buik bv.
  Daar zal dan naar gezocht moeten worden, met de vingers palperend, X- ray onderzoek, MRI, bloed- en functieonderzoek. Omdat als er een orgaanfunctie- of orgaanvlies storing is , het corresponderende diafragmagedeelte afgeremd wordt in haar excursie , automatisch vanuit de hersenen
  . Storing in gebit-, mond-tong-,slik- en andere keelfuncties. Omdat het diafragma afferent door de N.Vagus wordt ge´nnerveerd en de N.Phrenicus, al na 6 weken zwangerschap is die invulling en corresponderende zenuwinnervatieverbinding tussen middenrif en hersenstam (dus ook mond-keelgebied) wordt aangetroffen.

  Hoofdstuk 62, paragraaf 4 (etc.)

  . Slechte conditie.
  . Overgewicht.
  Etc.

  In het geval van weerkerende stress en prestatiemislukking moet de coach, mentor, leraar of ademexpert eerst en direct kijken waar de ademhaling blokkeert. Dus aan welke kant de grootste blokkade is, links of rechts. Hoog of laag, en daarmee bedoel ik: is het buik, flanken of lage ruggedeelte waar de uitzetmogelijkheid raakt geblokkeerd, dus de middenrifexcursie. Vooral goed kijken naar de lage ribbewegingen, komen de ribben wel omhoog aan de achter- en zijkanten.

  Daarnaast, er moet natuurlijk wel geademd worden, ga je kijken naar het borstkas, nek en schoudergedeelte, om te zien of er borstademhaling optreedt, er hyperventilatie optreedt (korte, snelle en oppervlakkige ademhaling).
  paradoxale ademhaling(borst zet uit buik wordt ingetrokken in plaats van andersom.

  In de film Total Breathing Concept laten we zien wat dit allemaal betekent. Dus hoe je op de juiste wijze symmetrisch inademt in rust en bij inspanning.
  Stress en ademstoring of Breath Stumble moeten, afgezien van ernstiger oorzaken, worden voorkomen door eerst met de ademtraining te beginnen, om vervolgens ademtraining te doen onder allerhande verzwarende elementen, zoals bv. Coretraining en allerhande afleidende en verzwarende elementen. En dat laten wij allemaal zien op de film. Met daarin een belangrijk aandeel van ECO COACH HEERENVEEN.


 • 5.14 Respiratory Stumble