66 - The code of embouchure
Hoofdstuk 66 - Paragraaf 10
66. The code of embouchure

66.10 Vormonderscheid cup


Click on the picture to enlarge itBolle cup, passend bij cylindrische instrumenten zoals trompetachtigen en trombŰne, is bedoeld om een heldere, cq scherpere toon te krijgen.Meer geschikt voor signalen, marsen.
Je kunt er meer druk mee opbouwen raakt dus moeilijker de lucht kwijt dan op een meer conisch mondstuk met de trechtervorm. Hoe ondieper, hoe makkelijker te gebruiken voor het hoge spel mits er maar voldoende ruimte is voor de lippen.Het gaat erom dat je de combinatie zoekt met de rimdikte, de wijdte van de binnenrim, de diepte van de cup , de boring en de backbore.
De trechtervorm vraagt meer de ronde, zachtere klank .Waarbij de tongheuvel meer naar achteren is getrokken om meer voorin de mondholte meer ruimte te krijgen. Dus het is niet zo dat elke trechtervorm voor jou de juiste is.Vooral het verschil in klankkleur tussen hard en zacht blazen maakt veel duidelijk over jouw spel op bugel, althoorn, French Horn, baryton, Euphonium en bastubaís.De baryton vraagt een wat helderder kleur dan een euphonium dus dat betekent dat je daar iets meer bolle cup vorm nodig hebt.

De double cup is als het ware in tweeŽn verdeeld.
Mensen zoals Louis Armstrong speelden op dergelijke mondstukken, veelal zeer ondiep. Er treden hier dus 2 x wervelingen op, de eerste x als de luchtstroom uit het lippengat verdwijnt en de 2e x bij de vernauwing halverwege.Vaak kiest men dan de combinatie van brede rim, ondiepe cup en nauwe boring.In de laagte speelt dat moeizaam

Click on the picture to enlarge it


66.10 Vormonderscheid cup