58 - Doping en voeding
Hoofdstuk 58 - Paragraaf 4
58. Doping en voeding

58.4 Sportdrankjes en drugs

Sportdranken gebruiken we voor en na zware inspanningen, zoals concerten, concoursen, examens,
marsen, shows. Als je creatine gebruikt moet je dat NIET doen. Zie 58.2.
Het drinken is bedoeld om de electrolyten huishouding op peil te brengen.
Koolhydraten zijn uiteraard het primaire voedingsmiddel voor spierarbeid, maar die moet je met verstand nemen, zoals eerder in 58 aangeduid.
Er zijn 3 types smartdrugs :
Hypotone sportdrinks , welke een lagere concentratie bevatten van zout en suiker als het lichaam zelf heeft onder normale omstandigheden.
Hypertone sport drinks die juist een hogere concentratie ervan bevatten
Isotone sport drinks die ongeveer dezelfde concentratie van zout en suiker hebben , als in normale omstandigheden. En dat is voor suiker en zout zo’n 13 en 20 gram per 250.ml.


Klik op een plaatje om te vergroten


Na of tijdens zware inspanningen mag je best wat gewoon water drinken maar niet meer als 2 bekers omdat je dan de electrolyten huishouding geweld aan doet. En dan kun je ernstige klachten krijgen,tenminste als je extreem veel gewoon water drinkt. Klachten van het centraal zenuwstelsel kunnen onder meer het gevolg zijn.
Red Bull, Go Fast, Gatorade, Isostar, Powerade, Lucozade, FRS zijn een aantal merken die in dit soort drankjes handelen. Nogmaals muzikanten: niet nemen als je creatine gebruikt.

Drugs:
Stimulerende drugs zijn o.a.: extasy, lsd,cocaïne maar ook koffie , amfetamines (speed).
Verdovend zijn o.a.: alcohol, roken, heroïne
Bewustzijnsverruimend zijn: LSD,hasj, weed, paddo’s en overige tripdrugs.
In sommige musicscenes worden allerhande van dit soort middelen gebruikt. Ik trad recent eens op met een popband elders in het land en onderweg praatten de jonge heren nergens anders over als over het hierna uitvoerig volgende onderwerp en wie er voor de cocaïne ging zorgen. En over aantrekkelijke jonge dames, maar dat is natuurlijk veel minder gevaarlijk, hoewel???!

Drugs komen in feite uit de natuur, maar worden synthetisch nagemaakt in laboratoria, waarvan er velen illegaal zijn en dus extra gevaarlijk

Voorbeelden:
Hasj van de hennepplant, cocaïne van de coca plant, opium van de papaverplant(Afghanistan etc!).
Eeuwen geleden en nog worden er planten- en plantenextracten gebruikt voor medische doeleinden:
Andesgebergte: cocabladeren die werden gekauwd tegen ademhalingsproblemen, pijnklachten, bij bevallingen etc. Sappen uit de Peyotecactus werken verdovend maar soms stimulerend.

Somalië: Qatkauwen als verdoving.
Marihuana gebruikt men tegenwoordig tegen multiple sclerose en ALS.
In de jaren 40-50 begonnen de Chinezen drugs te introduceren zoals LSD,marihuana en hasj. En dat werd snel overgenomen door Nederlanders.
Paddo’s, ecodrugs en smartdrugs deden hun intrede
XTC is erg populair geworden als vervanger van LSD en is verboden (en superslecht). Na XTC kwam speed snel opzetten.
Heroïne is het meest verslavend, daarna cocaïne en dan de rest.

Effecten:
Je wilt je beter voelen, rustiger,of juist sterker, je wilt je stemming verbeteren. Angst en paniek kunnen echter het tegendeel bewerkstelligen van wat je wilde. Je voelt je nog(veel) rotter.
Blijf er dus af. Op den duur werkt het absoluut verslavend.
Injecteren kan aids en hepatitis B ver oorzaken. Wie wil dat nou hebben?
Op de power van het spelen heeft het geen enkel effect. In de pop- en jazzscene wordt het veel gebruikt en geeft een slechte voorbeeldwerking vind ik. Men denkt dat men er high van wordt in die zin : creatiever, betere muzikale ideeën krijgt etc. Groot voorbeeld: de trompettist Chet Baker. Maar geen goed voorbeeld. Begenadigde blazer en zanger, maar door coke naar de sodemieter gegaan. Uiteindelijk uit een raam gevallen (?) . In Amsterdam. Ik heb ook wel eens in een bigband gespeeldin het wetsen van het land waar mijn collega trompettisten allerhande middelen in hun koffers,open en bloot hadden.

Van hen leven er weinig meer, terwijl ik, die 69 ben, fysiek en psychisch, maar ook qua trompetspel, oordeel zelf, nog steeds op het allerhoogste niveau speel.

Hasj en weed (cannabis savita):
ontspannend, blij makend, spierverslappend, concentratie- en reactie verminderend. Droge mond!!!Dat zijn de effecten van de met tabak samen gedraaide joints of stickies.

XTC (pilvorm):
energie neemt toe, je wordt supervrij in alles, na 20-60 minuten en blijft ongeveer 6 uur lang. Daarna ellende:hartkloppingen/dood neervallen,slap gevoel in de kaken,droge mond, misselijk en benauwdheid

Heroïne:
Chinezentechniek-verhitten de heroïne poeder op plaatje aluminium en dan de dampen via een pijpje inademen!!!
Spuiten kan ook, eerst mengen met water en zuur-dan verhitten en inspuiten. Het ergste wat er is ,blazers. Heroïne is verdovend(flash) en sterk verslavend. Het werkt een paar uur en in en na de flash merk je van al je ellende niets meer. Dus, als het uitgewerkt is wil je meer en weer.

Cocaïne:
Wit poeder,kristalachtig. Je snuift het op, bv met een kokertje in de neus, uit de Tabatière Anatomique, dat is het platte deukje aan het begin van je duim, tussen duim en wijsvinger.
Verdunnen met water en injecteren kan ook. Roken kan ook maar het verbrandt al vóór het de longen bereikt heeft.
Basen: eerst bewerken tot crack of basecoke door een chemisch proces en dan roken , kan weer wel.
Het stimuleert het ortosympatische systeen waardoor hartslag omhoog gaat, ademhalingsfrequentie en bloeddruk gaan ook omhoog. The UltimateFight

Reaction
Je hebt meer uithoudingsvermogen, voelt minder pijn (Yuri van Gelder??)
In het begin voel je je enorm goed en sterk, blij ben je en denkt dat je alles kunt. Na een half uur is het uitgewerkt en moet je dus weer.
Seks wil beter . Maar ga je vaker nemen dan verdwijnt de sekstrek.
Omdat je je na de uitwerking erg moe voelt. Dus blazers, niet aan beginnen. Aan de seks natuurlijk wel!!

Speed:
Is een harddrug en wordt veel gebruikt naast cocaïne. Amfetamines zijn het.
Je kunt het slikken, snuiven en spuiten.
Er komen eerst andere stoffen doorheen waarvan jij NOOIT weet, welke.
Het werkt op je orthosympaticus, dus stimulerend, maar kan je volledig uitputten als je GEEN goede conditie hebt en/of slecht gevoed bent en /of weinig gegeten etc,
Vaak snuiven kan je slijmvliezen beschadigen. Je wordt snel erg agressief en achterdochtig, wie wil dat nu?

TRIPMIDDELEN:
In de huid en urine van bepaalde padden, in sommige paddestoelen en cactussen, zoals de peyote.
LSD is ook een tripmiddel. Afkorting van Lyserg Säure –diäthylamid uit het Duits of ook wel: Lyserginezuurdiëthylamide (C20H25N3O is de molecuul)In de volksmond: The Hawk, Blue Dots en Deeda etc etc.) Een trip kan wel 6-14 uur duren. Inname via blotter (vloeitje) doordrenkt met LSD, Windowpanes (capsules) en druppels op suikerklontjes. En zelfs injecteren kan.
Gehoor,reuk en gevoel veranderen. Je gaat psychoactief hallucineren en ziet bijvoorbeeld stilstaande dingen bewegen of licht uitstralen, je gevoel van en bewegingen zelf , kloppen niet meer onderling.

Paddo’s:
Hallucinerende paddestoelen en andere trip/ plantensoorten worden ook wel ecodrugs genoemd.
Smartshops verkopen ze.
Smartdrugs-smartproducts:
Energiedrankjes, vitamines, voedingssupplementen en wat dies meer zij.
Ephedra energizers of supplementen:
In pil- of capsulevorm. Ephedra Sinica of Ma Huang stimuleert de orthosympaticus en is verwant aan adrenaline. Wordt wel gebruikt tegen verkoudheid, koorts en asthma.Werkt 6- 10uur. Je mag 49 mg per etmaal gebruiken maar NA advies van de huisarts. Stimuleert de verbranding van vetten en wordt ook gebruikt als afslankmiddel
Ephedrine is berucht in de sport met name in de wielrennerij.


58.4 Sportdrankjes en drugs