58 - Doping en voeding
Hoofdstuk 58 - Paragraaf 2
58. Doping en voeding

58.2 Creatine

Creatine is geen doping en kun je in principe gebruiken als blazer daar waar er grote inspanningen moeten worden geleverd.
Cr is een natuurlijke stof die door de lever, nieren en de pancreas wordt aangemaakt uit.

3 aminozuren: arginine, glycine en methionine. 95% van de Cr ligt in de spieren opgeslagen, de rest elders zoals in hart, nieren, hersenen en lever.
In de citroenzuurcyclus van het lichaam heb je creatine nodig om in de spierverbranding Adenosine Di Phosphaat weer om te zetten in Adenosine Tri Phosphaat. Creatine noemt men ook wel eens in de volksmond ‘energie phosphaat’. In de spiercellen wordt 2/3e gebonden aan een fosfaatgroep en hierdoor ontstaat Creatinefosfaat, die nodig is voor de energieproductie.
Creatine is een lichaamseigen stof die voorkomt o.a. in vlees en vis. Extra opname in de vorm van Creatine poeder (gewoon bij de HEMA verkrijgbaar) verveelvoudigt de hoeveelheid Creatine in je lichaam waardoor je veel meer spierarbeid kunt verrichten.

Normaal heeft iemand van 70 kg 120 gr Cr in het lichaam.
50% Cr komt uit de voeding, zoals vlees en vis, de rest produceert je lichaam zelf.
Door spierziektes, genetische afwijkingen en te weinig opname kunnen storingen optreden in de spiercontracties. Bijvoorbeeld bij spierdystrofie als bv. De ziekte van Duchenne-Friedreich.
Daar komt onvoldoende Cr Phosphaat vrij om de ADP aan te vullen.

HOE WERKT CR.:
Als je spierarbeid verricht wordt de voorraad ATP in de spiercellen gebruikt om de eerste 10-30 seconden te overbruggen (MANNEN-GEZONDHEID.COM).Daarna schakelt het lichaam over op anaërobe verbranding ( zonder O2).
Op dit moment worden (snelle) suikers gebruikt om ATP te produceren. Door verbranding van suikers komt er melkzuur vrij hetgeen spierpijn en vermoeidheid veroorzaakt. Cr fosfaat of Phosphaat is dus nodig om sneller weer tot contracties en kracht te komen. Het hogere energieniveau maakt een intensievere spiersamentrekking mogelijk, waardoor spiercellen vergroten. De belangrijkste vorm van Creatine is Creatine monohydraat.

KRACHTTOENAME:
Door het regelmatig innemen van Creatine worden je spieren sterker, ook de mondspieren. Door training PLUS het gebruik van creatine zullen je kauwspieren dikker worden en je mond en kin ronder. Al deze mond- en gezichtspieren : (zie hoofdstuk 1.2). Oorzaak toegenomen hoeveelheid creatine en het mee aangetrokken vocht.
Ook in de hersenen wordt ATP gebruikt.
Bij blessures is Cr een werkzaam hulpmiddel ook om het herstel van weefsel te bevorderen (lippen) en de zuurstof opname te optimaliseren

Nadelen Creatine gebruik:
Je lichaam gaat via het “ feed back “systeem dan zelf minder Creatine aanmaken. Dus je moet het een tijdje wel gebruiken en dan weer een periode niet. Goed de dosering in de gaten houden dus. Teveel gebruiken leidt tot nier- en leverschade.
De periode van zware concerten kun je laten voorafgaan door Creatine gebruik, naast je normale voeding. Voorbeeld: je concertseizoen begint in het najaar, dan start je in half juli augustus met Creatine zodat je in september, oktober en november veel extra kracht opdoet. Dan stop je er weer een maand of vier mee etc etc.

(Dosering) :
2 weken 20 gram per dag in een lichte niet warme zoete vruchtensap, en dat verdeel je over 4 of 5 innames van 5 of 4 gram op één dag, daarna steeds 5 gram per dag. Ook deze 5 gram verdelen over vóór en na de training).
Huiduitslag met vlekkerige rode en pijnlijke bultjes, die spontaan kunnen openbreken duiden op overdosering terugschroeven derhalve,

Zoals gezegd brengt Creatine gebruik het vasthouden van extra vocht mee. Esthetisch is dat niet altijd fraai. Hiervoor geldt ook: minder gebruiken.
Gebruik geen dehydrerende drankjes , zoals sommige sportdrankjes maar drink 2 liter water per dag extra.

Gewichtstoename :
Door de groei en toename van spierweefsel ga je groeien. De eerste week zelfs wel een paar kilo door creatinesuppletie.
Daarna neemt het gewicht weer af. Je merkt al gauw dat je meer kracht krijgt, vooral als je ook fitnesst merk je dat bij het met gewichten werken in herhaalseries. Na één tot 2 maanden zijn de spieren voldoende voorzien (vol) van Creatine. Op dat moment kun je een gewichtstoename hebben bereikt van zeven procent, 7%. Je kunt dan hoger spelen, krijgt meer power en conditie.
Iedereen moet zelf maar bepalen hoever zij/hij hierin wil gaan. Het bezoeken van een sportarts voor begeleiding beveel ik aan.
Als je stopt met het gebruik neemt het gewicht weer af. Evenals de spieromvang.
Ga niet afvallen of zo tijdens het gebruik van Creatine, want dan neemt de kracht ook af. (Willem Koert van Ergogenic)

Houd de kleur van urine in de gaten en ook het ritme en gang van zaken bij het plassen.
Suikerpatienten kunnen beter geen suikerhoudende drankjes gebruiken om de creatine op te lossen. Hooguit een klein beetje honing oplossen, bloemenhoning.
Sommige cardiologen schrijven bepaalde patiënten Cr voor, en dat gebeurt ook bij sommige neuromusculaire (spier) aandoeningen.
Oudere blazers kunnen veel baat hebben bij het gebruik van Cr.
Iedereen die Creatine gebruikt moet veel water drinken. Verzuim je dat dan kun je spierkramp krijgen. En dat is dan geen dystonie.
Koffiedrinken en creatinegebruik kan in feite niet samengaan omdat de cafeïne de werking van Creatine teniet doet. Als jij 1 of 2 kopjes per dag drinkt, is er niets aan de hand. Het gebruik van energy drinks zoals Red Bull, Go Fast en hoe ze nog meer heten is daardoor af te raden vanwege het hoge cafeïnegehalte.
Ik ben 69 jaar, en heb nog nooit iets geslikt. En speel hoger dan ooit.


58.2 Creatine