60 - Whisperer
Hoofdstuk 60 - Paragraaf 2
60. Whisperer

60.2 Mouthpiece whisperer

60.2

MOUTHPIECE WHISPERER




Als je  de voorwaarden van 60.1 hebt ingevuld, en de blazers hebt overtuigd dat het goed  gaat klinken, en dat horen ze direct, en er komen onvoldoende resultaten dan moet je verder gaan kijken.

1.Er is onvoldoende aanleg, men blijft in simpele oefeningen hangen of blijft steeds dezelfde fouten maken.

2.Er is sprake van amusie. Dat betekent simpel gezegd:  amuzikaal, zie betrokken hoofdstuk

3.Men traint niet elke dag of slechts één keer per week. Ook komt het voor dat men alleen op de repetitie van  de bewuste band of het korps speelt. Anecdote: Ik heb wel eens meegemaakt dat bandleden   van een barytonspeler, na afloop van de repetitie, toen hij even naar het toilet moest, de baryton uit de koffer haalden en in een kastje stopten. In plaats daarvan propte men een kussen in de koffer. Een week later verscheen de man op de repetitie en maakte zijn koffer open. Hahaha, grappig.




4.Er is sprake van een verkeerd spiertype, voor kracht :  te weinig witte vezels en voor de duur : te weinig rode spiervezels. Hoewel  tot op zekere hoogte  te trainen, zie  eerder, kan het zijn dat men niet de juiste combinatie  van spiervezels heeft. Vergelijk een marathonloper versus hordenloper etc.




5.Het mondstuk is te klein of te groot. Zoals ik graag benadruk, is het

mondstuk aanmeten een farce.




De lippen moeten voldoende doorbloed zijn voordat je begint te spelen en je arousal (alertheid) en orthosympatische ergotrope functies van hart, longen,  ademhaling, ademsteun , bijnierschors etc etc, dienen eerst op niveau te zijn.

Met andere woorden: voldoe je niet aan de in 60.1  gestelde en meer voorwaarden dan is het mondstuk aanmeten ridicuul.

Toch is het zo  dat je  soms direct kunt horen en zien dat een mondstuk te klein is. Dystonie en verkramping dienen zich snel aan vooral bv bij de French Horn.

Voldoet men wel aan de voorwaarden zoals in 60.1 genoemd en je komt de hoogte niet in, kan het zijn dat je mondstuk te groot is. Hetzij de rimdiameter, de cup, de boring en de /of  de backbore(achterschacht).

Een mouthpiece whisperer, en dat ben ik, ziet en hoort direct dat er een goed of minder goed mondstuk is. En weet ongeveer wat er aan veranderd dient te worden. En dat niet in 20 minuutjes voor 35 euro op: ”Too little of knowledge about brass play ”.



60.2 Mouthpiece whisperer