23 - Multi brass
Hoofdstuk 23 - Paragraaf 2
23. Multi brass

23.2 Bastuba embouchure

DE INADEMING

Bij het basspelen is het vaak alle zeilen bijzetten: Strek de nek, houdt het hoofd NOOIT achterover. Vul de longen eerst achterin. Zie longexpansie later.

Staande spelen: Invloed op de ademexpansie.

Studeren op de bastuba en ook concerteren als solist kun je het beste staande doen.De bastuba komt dan op een standaard te staan, waarbij de drie- of vierpoot het beste is. De éénpoot is instabiel.

Je inademing komt staande spelend veel beter tot zijn recht. In zittende houding immers, neemt de druk in de buikholte toe, waardoor het diafragma of middenrif meer moeite heeft met het zich aanspannen. De druk in de buikholte is te hoog. De vitale capaciteit in staande houding spelend komt beter tot zijn recht.

Het gevolg van het zittend spelen is ook dat de longen zich minder kunnen vullen met name de onderste kwabben. Door te staan neemt de zuurstofopname~ capaciteit toe waardoor het transport door het lichaam kan worden geöptimaliseerd. Mits men niet of weinig rookt. Door roken kan longemphyseem optreden waardoor de rek uit de longen verdwijnt door destructie van longblaasjes.


Staande spelen: Invloed op de resonantie.

Ook voor de resonantie, de borstkas werkt als klankkast, is staan beter. Hoe meer ruimte hoe beter de resonantie in de borstkas is. Met name in de lage registers is dat van belang. In de lage regionen moet men de buik uitzetten via een extra inspanning van het middenrif. Daardoor neemt de resonantieruimte in de borstkas toe.

Zit~staande concerteren voor bastubaspelers:

In alle orkesten zitten de bastuba's achteraan, min of meer verscholen achter andere muzikanten. Gezien het bovenstaande pleit ik voor het zit~staande spelen. Dus niet zittend, niet staand, nee er tussenin met iets gebogen knieën maar men rust op het zadel. Qua gewichtsverdeling 75% op het bekken en 25% op de voeten. Hiervoor kan men zadel~krukken gebruiken, zoals de paukenisten- slagwerkers ze hebben. Hierdoor komt men in de buurt van het staande spelen. Het heeft dus grote voordelen voor adem en klank, zie boven, en het visuele plaatje is beter. Men heeft dan tuba~stands nodig. In feite zou het kunnen gelden voor alle blazers. De staande en zit staande houding. Ook voor de heen/en terugvoer van bloed en lymphe heeft het voordelen.

Long~expansie oef.:

Voorover staan met de handen op iets gebogen knieën, je rug is iets bol. Haal nu extreem diep adem en je zult voelen dat de achter/onderste longsegmenten zich optimaal vullen.

Long~expansie~baloefening :

Klem met je borstkas, een basketbal of voetbal tegen een muur, eerst aan de achterkant. Zet de voeten 30 cm van de muur af en buig de knieën iets. Adem extreem diep in en druk de bal met de ribben weg terwijl je inademt.

Doe dit vervolgens met alle onderdelen van de ribbenkast,maar ook met de buik en rug.

BASTUBA ~EMBOUCHURE:

Tijdens het spelen op bastuba merk je direct de noodzaak van het spelen met een ver naar voren geschoven onderkaak. Tegelijk moet de mond redelijk ver worden geopend. Ook moet de onderkaak kantelen in het kaakgewricht. Dit met behulp van de vier kauwspieren.

D.w.z. Dat de kaak aan de achterkant achter naar onderen moet en de kaak vóór met de tanden, relatief omhoog. Zie de foto., cq het filmpje. Vergelijk fonetisch: het zingen van een extreem lage toon met de Ôh klank zoals van het Engelse: AWFUL. Bij het oefenen hiervan moet je wel de juiste embouchure handhaven, mondhoeken naar elkaar toe houden maar lipspleet ontspannen. De mondkringspier en mondkringspieromgevings~spieren die contact hebben met de mondstukring, houden hun basisspanning.

Mondhoeken~omlaag: Tijdens het spelen op een bas, maar in feite op alle brass, moet je de mondhoeken omlaag laten wijzen.

Kracht~en coordinatieverbetering: Een nuttige tip kan zijn om op een kleine mondstuk te gaan buzzen, noiseless. Gebruik hiervoor bv. een trompetmondstuk., als bij~buzzgereedschap.

De achterliggende gedachte is dat je de delen van de mondkringspier direct rond de lipspleet gaat versterken en qua coördinatie meer mogelijkheden geeft, Hierdoor kun je je klank verbeteren.

De anchor~points liggen meer naar binnen gericht en door de druk van het kleine mondstuk worden spierspoeltjes ter plekke geprikkeld. Het vergroot de mogelijkheden van lipactiviteiten en ontwikkelt het spiergevoel.

Wat de rol precies van beide lipflappen is één van de grote geheimen. Zeker is echter dat de mogelijkheid van beïnvloeding van opbouw en functie van de mondkringspier in het centrum gevolgen heeft voor het trillen van de beide lipflappen qua amplitude.


De handmobiliteit:

De ventielen liggen bij bastuba's soms ver uiteen. Tussen de basisgewrichten van de 3 vingers die de ventielen of kleppen bedienen bevinden zich ligamenten, bindweefselbandjes die de onderlinge beweging, op en neerwaarts en zijwaarts, afremmen: De connexus intertendineï,

Voor mensen met kleinere handen en stijvere gewrichten is er een eenvoudige rekoefening. Leg steeds één vinger van de 3 in zijn geheel voor je op de tafel en druk de rest van de hand per dag 6 x 30 seconden omlaag. Verend rekken heeft geen zin.

Zelf gebruik ik het autostuur onderweg vaak voor dit soort oefeningen. Leg 1 vinger over het stuur en de anderen eronder en druk dan de gewrichten uitelkaar. Pianisten kennen dit probleem als geen ander.


23.2 Bastuba embouchure