13 - De lippen
Hoofdstuk 13 - Paragraaf 19
13. De lippen

13.19 Commentaren

Hoi Hans,
lijkt mij een prima apparaat, zo'n stroboscoop! Kun je eindelijk eens zien wat er daadwerkelijk in het mondstuk gebeurt als je speelt. Prachtig om problemen mee op te lossen! Zelf merk ik dat de stand van m'n tong ook veel invloed heeft en het spelen op het juiste instrument. Ik ben laatst weer gaan spelen op m'n oude Bach C trp (1974) en merkte gelijk dat ik weer een 'lekker' gevoel in m'n lippen kreeg. Heeft waarschijnlijk ook te maken met een artikel wat ik gisteren las:http://www.smithwatkins.com/library/science/leadpipes-and-bells.html
Wat vind jij hiervan? Waarschijnlijk ken je dit verhaal al wel.
Nog over de lipposter: voor mijzelf: soms heb ik het gevoel dat ik naar beneden speel en soms juist weer tijden andersom of juist' neutraal'. Het gevoel wisselt nogal eens. Aan de buitenkant zie je daarvan niks (spiegel) maar ik voel het zelf wel heel goed. Fascinerend,dat embouchure!!

Groeten,


- Martin Van de Wijdeven


_________________________________________________________



"Hans nou ik heb me nog nooit zo ergens in verdiept hahahahha... dit gaat wel boven mijn pet echter jij verhaal in 13.15 kan ik wel bij mezelf terug vinden op het buzzen.. hierbij let ik wel op de stand maar met trompetspelen is het gaan met die banaan... leuk geformuleerd he hahahah..

Maar dan het volgende

Op L3: zie je dat het mondstuk omhoog schuift cq de lippen-
opening en lippen omlaag .De opening wordt groter /wijder
naarmate je lager speelt . De lippen worden minder gespannen. Er is veel
luchtverplaatsing
Van opzij gezien: Naarmate je lager speelt verschijnt er meer lip-
weefsel buiten de ring.

Het schuiven van het mondstuk hoe moet ik dat zien want ik beweeg nooit het mondstuk op zich.. als ik meer speel en b.v. laag speel dan probeer ik altijd meer lip in mijn mondstuk te krijgen want als deze naar buiten valt dan krijg je luchtverplaatsing zoals jij hebt omschreven.. maar dat probeer ik echter altijd te voorkomen.

bij lage noten (doe ik mijn onderkaak naar voren en de trompet schuiner omhoog..)meer toonkwaliteit.

Al met al vind ik het wel interessant om te lezen mag ik bepaalde artikelen bij mijn leerlingen (verenigingen) te plaatsen in b.v. hun maandelijkse krant /A4 nieuwsbrief..

Ik hoop je hiermee te hebben geholpen ik ben echter van de ouderwetse stempel veel studeren.. en dan Ja.. uitvoeren hahahhaha.. denk er nooit teveel over na...

Met vriendelijke groet,


- Gerard van Schaik


_________________________________________________________



"Hoi Hans,

Een zeer indrukwekkend artikel gelezen over de stroboscoop. Ik wist niet dat trompet spelen zo moeilijk was!

Ja Hans, ik kan hier weinig, of liever niks aan toevoegen, adviseren of aanwijzingen geven. Simpelweg omdat dit ver boven mijn pet gaat. Ik geloof direct hetgeen er verteld wordt.

Wat ik bijzonder vindt is dat dit naar mijn mening een geweldige bijdrage zal leveren aan de embouchure revalidatie en het constateren van evt. blessures.

Top klasse Hans.
"

- Frank van der Poel Music
http://www.frankvanderpoelmusic.nl


_________________________________________________________



"Hoi Hans,

Ik ben 48 jaar beroepstrompettist. Ik heb hier echt nog nooit zo over nagedacht, heb heel aandachtig je bevindingen/rapport/ gelezen (wel 8 keer) Ik speel al 48 jaar op het zelfde mondstuk Conn 5 .Het is echt voor mij heel nieuw. Ik weet anders niet wat ik er over moet zeggen. Ik twijfel alleen nu na al die jaren over mezelf, maar je dat is toch te laat. Ik heb heel veel respect voor je en alle Hoogachting. Op dat gebied ben ik gewoon een hele kleine.

Groetjes,.
"

- Piet Knarren.


_________________________________________________________


13.19 Commentaren